Followers

Sunday, September 12, 2010

30 MINIT : TERANG, JELAS DAN NYATA


30 Minit adalah masa yang amat terbatas. Tidak banyak perkara dapat diperkatakan dalam tempoh sesingkat itu. Tambahan pula yang bercakap adalah Perdana Menteri bagi sebuah negara majmuk dan unik seperti Malaysia.

Tetapi Najib berjaya melakukannya. Inilah bezanya Najib dengan kebanyakan pemimpin lain.
Sewaktu diwawancara dalam rancangan THE CNBC Conversation oleh Martin Soong, Najib telah memberikan jawapan jawapan berbentuk kesimpulan yang sebenarnya jika diteliti dan dihayati akan jadi alat berkesan ke arah membina dan membangunkan negara bangsa.

Selain merangsang penyokong, pengikut dan rakyat terbanyak, kenyataan ini juga merupakan ombak yang boleh meruntuhkan pakatan pembangkang jika ianya digunakan dengan betul. Antara kesimpulan yang telah dibuat ialah :-

1. MBE tidak akan menghakis apalagi menghapus hak bumiputera.
2. MBE menjamin hak rakyat pelbagai kaum yang selama ini sama sama membangunkan negara
3. Kerajaan komited dan yakin akan mampu mencapai hasrat Wawasan 2020
4. Kerajaan tidak menganggap Perkasa dan Tun Mahathir sebagai seteru tetapi menghargai hak
mereka menyuarakan pandangan sebagai orang Melayu
5. Kerajaan yakin dengan pertumbuhan ekonomi dan bekerja keras meningkatkannya.

Sebagai Perdana Menteri, Presiden UMNO dan Pengerusi Barisan Nasional , Najib amat jelas dan tegas dengan apa jua dasar, rancangan dan dasar yang perlu dijayakan.

Amat penting disedari ialah Najib perlukan sokongan dan dokongan daripada Jemaah Menteri, pemimpin pemimpin parti semua peringkat, pegawai pegawai kerajaan dan rakyat seluruhnya.
Saya bimbang dalam masa semua pihak ini gagal berperanan dengan berkesan menjadi alat penyampaian yang bermakna, pihak pembangkang dilihat berjaya memutarbelitkannya mengikut keperluan mereka.

Satu kemungkinan yang harus dilihat ialah perlunya diwujudkan satu agensi khusus bagi menerangkan apa jua dasar kerajaan kepada rakyat di samping menjawab tohmahan pembangkang. Ini terpaksa dilakukan bagi mengelakkan dasar yang baik akhirnya mendatang hasil yang tidak memberangsangakan.

Saya percaya, masanya telah tiba untuk Najib lebih bertegas dan berani melakukan penilaian khasnya terhadap para pemimpin kerajaan dan parti. Percayalah , apa jua yang dilakukan untuk kebaikan rakyat dan negara , rakyat pasti akan bersama.

No comments: