Followers

Thursday, November 18, 2010

KERAJAAN DISABOTAJ PEGAWAI SENDIRI

" GURU , MAJORITI SENYAP YANG WAJAR DIJAGA "PELBAGAI PERATURAN MENYUSAHKAN RAKYAT

Hari ini adalah hari kedua Hari Raya Korban. Kebayakan pejabat telah beroperasi semula. Memang benar, ada banyak kerja dapat dilaksanakan dalam masa sehari.

Namun begitu apabila sekolah sekolah di Perak hanya bercuti sehari, ianya menjadi satu isu besar yang mungkin memberikan implikasi buruk kepada kerajaan.

Pekeliling yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran yang membolehkan cuti telah dinafikan oleh Jabatan Pelajaran Perak yang membatalkan arahan tersebut.

Ini bermakna guru dan pelajar yang pulang berhari raya di Kelantan atau Terengganu ( yang meriah sambutan Aidil Adhanya ) terpaksa pulang semula ke Perak selama dua hari sebelum cuti panjang hujung tahun.

Arahan JPN Perak ini disambut ' sinis ' oleh guru dan ibu bapa. Dengan segera perbandingan dibuat dengan sambutan Deepavali bilamana sekolah bercuti sekurang kurangnya tiga hari.

Apabila keadaan ini berlaku, Pengarah JPN Perak tidak dipersalahkan. Yang dilihat bersalah, tidak Islamik ialah Kerajaan yang ditunjangi UMNO. Inilah masalahnya.

Tentunya kita boleh berhujah. Kita boleh memberi rasional. Tetapi bolehkah kita berhujah dengan semua orang. Atau kalau boleh, bolehkah semua orang ini menerima hujah dan alasan kita ?

Kesimpulan yang dibuat dengan ' bimbingan pembangkang ' ialah kerajaan tidak menjaga sensitiviti umat Islam tetapi sangat mengambil hati masyarakat Hindu.

Sekali lagi pembangkang bijak mengambil peluang. Pastinya dengan mudah ibubapa dan guru guru yang kecewa mempercayai mereka.

Kalau boleh memberi cadangan, saya ingin mencadangkan agar kerajaan lebih prihatin. Perkara yang kita fikir kecil mungkin kesannya besar. Secara perbandingan sayugia diingati bahawa DUN Pengkalan Baru ( 2008 )BN hanya menang dengan 14 undi, manakala bagi DUN Lubuk Merbau ( 2008 )BN telah kalah 72 undi dan ini mengakibatkan Perak terlepas ke tangan DAP.

Kerajaan diharap lebih berani, tegas dan jelas. Sekali lagi, usahlah berfikir untuk menjadi begitu budiman sehingga kerajaan dilihat tidak menguasai kakitangannya sendiri.

No comments: