Followers

Saturday, December 18, 2010

BERSILA DI BUKIT BINTANG

" LAMBANG KETINGGIAN AKAL BUDI "


ZAMAN POLITIK ELIT SUDAH BERLALU

Malam tadi DS Najib bersama rakyat menonton perlawanan bola sepak di Bukit Bintang. Tiada kawalan keselamatan, tiada protokol.

Penonton yang lain, kebanyakannya anak muda mulanya tergamam.Perdana Menteri berada bersama mereka meraikan kejayaan Malaysia membenam Vietnam 2-0.

Inilah yang rakyat nantikan. Najib bahkan mengumumkan bahawa ' tiada tembok pemisah antara pemimpin dan rakyat '. Najib tidak berlakon. Najib bersorak bersama penonton yang lain. Najib ceria sepanjang perlawanan.

Di Perak, Dr Zambry juga amat humble dan merendah diri. Zambry tidak ghairah menjamu selera di meja khas sebaliknya Zambry menceduk sendiri makanan secara buffet. Zambry juga tidak dihimpit oleh pengawal peribadi.

Zambry boleh ditemui oleh rakyat tanpa syarat. Kerendahan hati Zambry sebenarnya senjata yang menggagalkan pembangkang. Hasutan mereka supaya rakyat bangkit sewaktu peralihan kuasa tidak bersambut.

Sebahagiannya kerana Zambry. Personaliti yang amat rakyat senangi.

Malangnya Najib dan Zambry tidak boleh bertemu semua rakyat. Tidak mungkin. Di sinilah peranan Ahli Parlimen, ADUN dan pimpinan UMNO/BN sepenuhnya.

AP dan ADUN perlu turun ke bawah. Bertemu rakyat. Memahami mereka. Tiada protokol kerana protokollah yang menyebabkan kita hilang lima negeri ( salah satu faktor ).

Kempen pembangunan tidak lagi relevan. Rakyat telah mendapat segala yang mereka inginkan. Yang mereka perlukan sekarang ialah pemimpin yang mahu mendengar dan memahami.


No comments: