Followers

Sunday, December 5, 2010

TANPA BANYAK BICARA

" MISKIN HARI INI TIDAK BERMAKNA MISKIN SELAMANYA "


KERAJAAN TERUSKAN PROGRAM MEMBANGUNKAN RAKYAT

Esok 6 Disember 2010 ,Majlis Penyampaian Pakaian Seragam Sekolah dan Bantuan Makanan akan diadakan di RPA Mior Aris, Lubuk Merbau. Program seumpama ini sebenarnya dijalankan di seluruh Parlimen, di seluruh negara.

Ini adalah satu program bantuan yang dilaksanakan oleh kerajaan untuk golongan kurang mampu agar mereka dapat memulakan persekolahan sesi 2011 tanpa banyak masalah.

Benar, apalah pakaian seragam sekolah bagi kebanyakan orang di Malaysia.
Tetapi terdapat juga golongan kecil rakyat yang masih perlu dibantu bagi menghadapi hari hari tertentu seperti awal persekolahan , hari raya dan sebagainya.

INILAH KEBIJAKSANAAN. BAYANGKAN PERASAAN ANAK KECIL YANG
' PERPAKAIAN BAJU LAMA' BERBANDING RAKAN RAKAN YANG LAIN.
BAYANGKAN PERASAAN IBU BAPA APABILA TIDAK MAMPU MENYEDIAKAN SERAGAM BARU BAGI ANAK ANAK MEREKA YANG GHAIRAH BERTEMU RAKAN RAKAN SELEPAS PERCUTIAN PANJANG

BAYANGKAN BETAPA ' BESARNYA HATI DAN PERASAAN ANAK ANAK YANG SUSAH INI' APABILA KELIHATAN TIDAK BERBEZA DENGAN ANAK ANAK YANG LAIN. MEMANG BENAR TIDAK RAMAI ANAK MISKIN TETAPI HAKIKATNYA MEREKA MASIH WUJUD DI NEGARA INI.

INILAH KEPERIHATINAN YANG MESTI KERAJAAN TERUSKAN. ANAK ANAK INI AKAN MEMBESAR DENGAN PERASAAN BAHAWA "SATU HARI NANTI APABILA AKU JADI DEWASA, AKU AKAN BANTU PULA ORANG LAIN YANG TIDAK MAMPU".

MISKIN ADALAH FITRAH. TETAPI TIDAK BERMAKSUD IA TIDAK BOLEH DIUBAH.


No comments: