Followers

Sunday, February 6, 2011

TERBAYANG DAP MELEMPAR NASI..

" TERAMPIL, BIJAK, MEYAKINKAN "TURUN KERANA LAPAR, TURUN DAN KENYANG.

SAYA MEMBACA DENGAN PENUH MINAT PANDANGAN DR MASZLEE MALIK SEORANG AHLI AKADEMIK DALAM WAWANCARA DENGAN MINGGUAN MALAYSIA HARI INI.

BANGGA SAYA MEMBACA PANDANGAN ILMUAN MELAYU YANG SARAT KEBIJAKSANAAN. ANALISISNYA TERKELUAR DARIPADA SEBARANG KECENDERUNGAN POLITIK KEPARTIAN.

MENURUT BELIAU, RAKYAT MESIR DAN TUNISIA TURUN KE JALANAN KERANA MEREKA LAPAR. MEREKA DERITA KERANA MISKIN. MEREKA BANGKIT MENUMBANGKAN DIKTATOR YANG SANGAT LAMA BERKUASA.

SAYA TERINGAT KEPADA DEMONSTRASI PENYOKONG PAKATAN PEMBANGKANG DI PERAK PADA TAHUN 2009, SEWAKTU PERALIHAN PEMERINTAHAN BERLAKU.

WALAUPUN SEBAHAGIAN DARIPADA DEMONSTRATOR ADALAH ORANG LUAR YANG DATANG UNTUK MENAMPAKKAN ' BESARNYA'
DEMONSTRASI TETAPI IA TETAP MENJADI SEJARAH HITAM PERAK.

KEPADA SAYA INI ADALAH SEJARAH YANG MELUKAKAN UMAT MELAYU. KALAU BOLEH SAYA MAHU ANAK CUCU BUKAN SAHAJA TIDAK MELAKUKANNYA TETAPI BIARLAH MEREKA TIDAK MENGETAHUINYA.

SAYA SENDIRI MENYAKSIKAN BAGAIMANA LORI LORI KECIL YANG DIPANDU OLEH LELAKI CINA MEMBAWA NASI BUNGKUS, AIR MINERAL DAN LIMAU . MEREKA MENCAMPAKKAN MAKANAN TERSEBUT YANG KEMUDIANNYA DIMAKAN OLEH DEMONSTRATOR YANG SEMUANYA MERUPAKAN ORANG MELAYU.

SAYA LUKA MELIHAT ' BANGSATNYA' UMAT MELAYU KETIKA ITU SEMATA MATA MAHU MEMPERJUANGKAN PEMERINTAHAN DAP DI PERAK. MEREKA KEKENYANGAN. INI BEZANYA PEMBANGKANG DI MALAYSIA DENGAN RAKYAT MESIR DI TUNISIA.

MEREKA BANGKIT DEMI MARUAH. DI MALAYSIA PAS BANGKIT MENGGADAI MARUAH.

JUSTERU ITU, UMNO WAJIB KUAT. PIMPINAN UMNO HARUS SEDAR. ELAKKAN KEBANGKITAN PALSU PEMBANGKANG DENGAN CARA MEMENANGI PILIHANRAYA. PEMBANGKANG TAK BOLEH DIBENARKAN MEMALUKAN NEGARA DENGAN PEMBERONTAKAN BERBAYAR SEPERTI YANG PERNAH BERLAKU DI PERAK.

No comments: