Followers

Monday, April 25, 2011

ULANGI SEJARAH 13 MEI 1969 !

" HARI BERDARAH !!"


BERDIAM DIRI BUKAN SEMESTINYA AMAN !

Inilah hakikat yang mesti diterima oleh semua kita tanpa mengira kaum, agama atau latarbelakang sosiobudaya masing masing.

Benar, tiada pergaduhan kaum selepas 13 Mei 69. Benar tiada sesiapapun mati akibat pergaduhan kaum seperti yang berlaku pada 13 Mei 1969.

Namun tidak bergaduh tidak bermaksud berbaik baik. Tidak bergaduh tidak bermakna saling mempercayai dan hormat menghormati.

Inilah barangkali kenyataan yang wajib orang Melayu telan walaupun pahit. Orang Melayu menyangka bahawa Peristiwa 13 Mei 69 menyebabkan Cina ' gerun dan takut ' kepada Melayu.

Orang Melayu selesa dengan kepercayaan bahawa 13 Mei cukup mengajar Cina khasnya Cina DAP. Sebenarnya ia tidak benar.

Sebaliknya Cina DAP menyimpan dendam dan menyusun strategi.Mereka tidak mungkin melupakan luka yang berparut itu.

Mereka terus menggandakan usaha menguasai ekonomi sehingga usaha mereka lebih berjaya berbanding usaha kerajaan membantu orang Melayu dan Bumiputera.

Dan yang lebih penting mereka juga hampir berjaya menguasai politik dan mereka akan terus berusaha.

Akhirnya orang Melayu sama seperti 13 Mei 69. Tidak puas hati dan mengamuk ! Cuma saya bimbang jiwa dan kekuatan orang Melayu sudah tidak sekuat dahulu.

Sebelum ia berlaku, sehari dua ini, saya fikir kerajaan wajib melakukan sesuatu. Jelas dan tegas bagi mengubat hati umat Melayu atau bersedialah menghadapi pergaduhan yang jauh lebih besar lagi...5 comments:

Sang Guna said...

siapa kata jiwa dan kekuatan org melayu tak sekuat dulu.
Tidak sekali kali, selagi yg ditentang itu kafir lahanat, melayu tak akan takut malah berebut utk mendapatkan tiket percuma.
kafir apabila cuba bertindak melawan pemerintah yg Islam maka kafir itu harus diperangi.
Melayu hanya akan berbelah bagi jika menentang saudara sendiri, cuba tengok apa yg kita balas bila indon memburuk2kan kita, kita malas nak layan sebab mereka kita anggap seperti saudara serumpun dan seagama.
tapi cubalah kalau si kafir2 ni nak duga, kita tengok apa jadi.
bagi pendapat peribadi aku, melawan kafir yg cuba menghapuskan hak kita sebagai org melayu Islam adalah jihad.
InsyaAllah aku ada di barisan.

balut_skek said...

nasi lemak pun nak diharamkan kat sekolah2....nasi lemak ni makanan MELAYU kan ?perlahan lahan diaorang nak hapuskan ya ape saja yg berkaitan dgn bangsa melayu

Anonymous said...

SANG GUNA,

KALAULAH RAMAI YANG BERDARAH MACAM HANG. MASALAHNYA LEBIH RAMAI TAK RASA APA APA PUN..KOSONG TANPA JIWA

Anonymous said...

saya juga akan ke barisan jika cina menguji kewibawaan islam..
kita wajib pertahankan..
ini tanah air kita..

islam melayu said...

melayu..melayu..melayu...mane islam?..jangan la tambahkan api-api perkauman...islam 4 all...kenyataan aku ni bebas dari mana2 parti politik di malaysia ni...ikhlas dari hati aku.....