Followers

Monday, June 20, 2011

TUN M , HANYA SEPATAH KATA...

" BERKONGSI KEBIJAKSANAAN "


GAMBARAN JIWA BESAR PEMIMPIN ULUNG...

Salah satu kehebatan Tun Mahathir yang tidak banyak dimiliki oleh orang lain ialah keupayaan memberi makna kepada setiap patah perkataan yang diucapkannya.

Ini jugalah barangkali yang menjadikan Tun M sebagai salah seorang pemimpin dunia Islam paling dihormati dan disegani.

Baru baru ini sewaktu wawancara dengan TV3 berkaitan Dialog Antarabangsa Langkawi ( LID ), Tun M telah menghuraikan perkataan ' 'berkongsi' sebagai teras kepada dialog.

Menurut Tun M, jika kita gunakan perkataan ' membantu ' dengan sendirinya akan wujud jurang antara Malaysia dengan negara negara Afrika yang terbabit.

Perkataan ' berkongsi ' membolehkan dialog ini bertahan sehingga 16 tahun dan semakin lama semakin berkesan dan bermanfaat. Malayia tiada masalah untuk kelihatan sebaris dengan Negara Afrika walaupun hakikatnya kita menjadi tempat mereka merujuk.

Inilah yang dikatakan kebijaksanaan. Tentunya kita juga berasa sangat bangga kerana DS Najib Perdana Menteri , sangat menghargai dan sentiasa memanfaatkan kebijaksanaan Tun M sehingga DS Najib sendiri sangat dihormati kerana kerendahan dirinya.

Syabas DS.


4 comments:

Dot said...

pemimpin begini hanya wujud satu dlm seratus tahun...jasanya tak tersukat, bijaknya menjangkaui masa & kata2nya sentiasa memberi ilham...

Semoga Allah SWT berkati Tun & isteri di dunia & akhirat... Insyaallah.

*masih lagi dlm proses mencari & menghimpun ucapan2 Tun...

glassman said...

Tun Mahathir al mahadi!

Anonymous said...

Terima Kasih Ya Allah engkau kurniakan kami seorang pemimpin agung yang memimpin kami kearah jalan yang baik dan cemerlang. Amin. Semoga TUN M dan isteri sihat senantiasa kehendaknya.

Anonymous said...

WOW, Melayu mudah lupa. Lupa semua sebab apa Tun Letak Jawatan. Melayu semua hentam, maki, kutuk Tun sehingga beliau letak jawatan. Kalau tidak BN bungkus. Sekarang semua sanjung. MELAYU MUDA LUPA.