Followers

Tuesday, December 28, 2010

INDONESIA SEDANG BERGELORA


KESAN KALAH 0-3 DI TANGAN MALAYSIA

INDONESIA SEDANG BERGELORA SEKARANG. MEREKA SERANG MENYERANG SESAMA SENDIRI. PERSATUAN SEPAK BOLA SELURUH INDONESIA ( PSSI ) TIDAK SEMPAT BERFIKIR TENTANG STRATEGI NAK MENGALAHKAN MALAYSIA SEBALIKNYA SIBUK MEMIKIRKAN KAEDAH NAK MEMULIHKAN STADIUM GELORA BUNG KARNO YANG ROSAK TERUK AKIBAT PENONTON MERUSUH.

MEDIA MENYALAHKAN HAMPIR SEGALANYA. PENONTON MALAYSIA, KESUNGGUHAN PEMAIN MALAYSIA JUGA DIANGGAP SALAH, PEMAIN MEREKA TERUTAMA PENJAGA GOL DAN TERMASUK JURULATIH IMPOT MEREKA. MANAKALA JURULATIH MENYALAHKAN MEDIA DAN PSSI YANG DIKATAKAN ' MELAMPAU'.

PENONTON DAN PEMINAT BOLASEPAK SUDAH MULA BERDEMONSTRASI DI LUAR KAWASAN PEGAWAI DAN PEMAIN MALAYSIA MENGINAP.

BERBEZA DENGAN KEADAAN DI MALAYSIA. KITA SEDANG BERSYUKUR, BERGEMBIRA DAN MERAIKAN BUKAN SEKADAR KEMENANGAN 3-0 TETAPI LEBIH DARIPADA ITU HIMPUNAN NILAI TERPUJI YANG DIPAMERKAN OLEH JURULATIH DAN PEMAIN.

PADA SETIAP KALI DITEMURAMAH, PEMAIN DAN JURULATIH SALING MENGHARGAI ANTARA SATU SAMA LAIN. MEMANG TERNYATA ADA KEGHAIRAHAN TETAPI GHAIRAH ITU TIDAK PERNAH MENJADI ' OMBAK EMOSI' YANG GAGAL DIKAWAL.

SEORANG PEMBACA YANG MENGULAS ARTIKEL SAYA SEBELUM INI MENYEBUT BETAPA 'ANAK MUDA KITA TELAH BERJAYA DIDIDIK OLEH KERAJAAN UMNO/BN DENGAN BERKESAN. MEREKA BERKEMBANG DAN MEMBESAR SECARA SEIMBANG DAN KESANNYA MEREKA DAPAT MENGENDALIKAN EMOSI DENGAN BERKESAN '.

SEKIRANYA KITA MEMBENARKAN SUBUR JIWA MENENTANG,MELAWAN MEMBABI BUTA, SUBUR PULA EMOSI BENCI DAN GANAS, LAMBAT LAUN MASYARAKAT KITA AKAN MENJADI SEPERTI DI INDONESIA DAN THAILAND. SEGALANYA DI
SAMBUT DENGAN DEMONSTRASI DAN PENENTANGAN.

BUKAN SAHAJA PELABUR TAKUT UNTUK DATANG MELABUR, PERNIAGAAN SEDIA ADA MUNGKIN RUNTUH SEPERTI RUNTUHNYA STADIUM GELORA BUNG KARNO '

KEPADA ANAK ANAK KITA YANG AKAN BERMAIN DALAM TEKANAN MALAM ESOK, BERMAINLAH DENGAN HATI DAN JIWA. BERMAINLAH DENGAN SEMANGAT 1 MALAYSIA. BERMAINLAH DENGAN KEINGINAN UNTUK MENANG, DEMI NEGARA BERDAULAT INI. KEMUDIAN TERIMALAH KEPUTUSAN PERLAWANAN DENGAN JIWA MERDEKA, SEBAGAI ANAK MALAYSIA YANG TERDIDIK DENGAN NILAI YANG MURNI.No comments: