Followers

Tuesday, December 28, 2010

SELAMAT BERJUANG ANAK MUDA

" BERMAINLAH SEBAGAI BINTANG, BINTANG IBU PERTIWI ".

BERJUANGLAH DEMI MARUAH

MALAM INI AKAN BERLANGSUNG PERLAWANAN AKHIR KEDUA PIALA SUZUKI, MALAYSIA MENENTANG INDONESIA DI STADIUM GELORA BUNG KARNO. ANAK ANAK MUDA KITA AKAN SEKALI LAGI BERJUANG MEMPASTIKAN PIALA SUZUKI BERADA DALAM GENGGAMAN KITA UNTUK PERTAMA KALI.

SEPERTI YANG PERNAH SAYA NYATAKAN, BOLASEPAK BUKAN SEKADAR SUKAN YANG MELIBATKAN KAKI DAN KEPALA. LEBIH DARIPADA ITU IA MELIBATKAN HATI DAN JIWA. IA BUKAN HANYA MELIBATKAN PEMAIN, JURULATIH DAN PARA PEGAWAI, IA MELIBATKAN RAKYAT SEBUAH NEGARA BERDAULAT.

IRONINYA, KITA TELAH BERJAYA MENGALAHKAN PASUKAN INDONESIA PADA PERLAWANAN AKHIR PERTAMA DENGAN JARINGAN 3-0. BUKAN PASUKANNYA SAHAJA TERKESAN, SELURUH NEGARANYA TERMASUK BAPAK PRESIDEN TERGANGGU DENGAN KEKALAHAN INI.

INILAH YANG DIKATAKAN MARUAH DAN MARTABAT. INDONESIA SEDANG MEMANDANG KITA ' LEBIH RENDAH DARIPADA MEREKA'KESAN HASUTAN DAN FITNAH ANWAR IBRAHIM.

ANWAR DAN KONCO KONCONYA CUBA MELETAKKAN MALAYSIA BERADA DI BAWAH PARAS ' WAJAR ' AGAR RAKYAT INDONESIA MEMBENCI KITA.

ANWAR MEMPUNYAI AGENDANYA SENDIRI DAN SEBAHAGIAN KECIL RAKYAT INDONESIA ' TERGODA DENGAN RASUAHNYA' SEHINGGA TERCETUS ' RUSUHAN DAN PENGHINAAN '. INDONESIA MEMANDANG HINA KEPADA KITA.

SEBAB ITU INDONESIA SEAKAN DILANDA ' GARUDA ' APABILA MEREKA KALAH KALI PERTAMA.

SAYA TERUJA DENGAN CARA DAN CORAK PERMAINAN YANG ANAK MUDA KITA TUNJUKKAN. SAYA TELAH MENULIS, MEREKA TIDAK BERMAIN UNTUK DIRI ATAU PASUKAN SEMATA MATA. MEREKA BERMAIN DEMI NEGARA.

MALAM INI MEREKA AKAN TERUSKAN PERJUANGAN. INDONESIA TELAH MENYERANG SEBELUM WISEL PERMULAAN DITIUPKAN. SELURUH INDONESIA AKAN SAMA SAMA BERMAIN MALAM INI.

BERJUANGLAH DENGAN YAKIN, ANAK MUDA. BERMAINLAH DENGAN BERANI. SAUDARA TIDAK BERSENDIRIAN. MALAYSIA SEDANG BERDOA UNTUK SAUDARA SEMUA.

BERMAINLAH SEBAGAI ANAK MALAYSIA YANG KASIH KEPADA IBU PERTIWINYA. SELEPAS MALAM INI, WALAU APA PUN KEPUTUSANNYA, YAKINLAH, DENGAN DIDIKAN SEMPURNA YANG TELAH DIBERIKAN, KITA AKAN MULAKAN LANGKAH UNTUK MENDAKI PUNCAK YANG LEBIH TINGGI.

PERCAYALAH, KITA TIDAK DILAHIRKAN SEBAGAI BANGSA YANG LEMAH. KITA LAHIR SEBAGAI PEJUANG. PEJUANG YANG TIDAK AKAN MENGKHIANATI HASRAT DAN HARAPAN SEBUAH BANGSA.1 comment:

Laksamana Bentan said...

Bolasepak adalah permainan anak muda.
Latihan yang dialami melalui permainan ini sungguh bermakna untuk membentuk personaliti dan kewibawaan mereka.

Dalam permainan bolasepak anak-anak muda ini dilatih bekerjasama, patuh pada ketua, hormati rakan, saling mempercayaki, berfikir, menrumus strategi, tabah dan gigih...

dan yg paling penting kehormatan diri sebagai juara yang patriotik.