Followers

Friday, February 25, 2011

MUSIM MENYEGAR DIRI..

" GANDINGAN HEBAT, INSYAALLAH "


UMNO TAK KAN TUMBANG SELAGI MEMEGANG JANJI

Sangat bahaya bagi mana mana individu atau organisasi untuk berasa diri hebat dan tak boleh digugat. Dalam masa yang sama UMNO wajib bersyukur kerana mampu bertahan dalam jangkamasa yang lama dan memegang sejarah dunia.

Saya mempunyai keyakinan bahawa UMNO akan terus dominan selagi kita berpegang dan menghayati sebab dan tujuan UMNO ditubuhkan.

Sekarang ini ialah musim UMNO bermesyuarat. UMNO seluruh negara akan bersidang di peringkat cawangan, bahagian dan akan bersidang di peringkat kebangsaan.

Sebagai peringatan mari sekali lagi kita melihat apakah asas dan tujuan UMNO ditubuhkan.

UMNO adalah sebuah parti politik yang berjuang mendukung cita cita Kebangsaan Melayu demi mengekalkan maruah dan martabat bangsa, agama dan negara.

1. Mempertahankan kemerdekaan dan kedaulatan negara

2. Mendukung dan mempertahankan Perlembagaan Negara, Perlembagaan Negeri dan Raja Berpelembagaan

3. Menegak, mempertahan dan mengembangkan Islam, agama rasmi negara serta menghormati prinsip kebebasan beragama.

4. Mempertahankan kedaulatan rakyat dan keadilan sosial dengan mengamalkan Sistem Pemerintahan Demokrasi Berpalimen serta memajukan ekonomi rakyat Melayu dan Bumiputera khasnya dan rakyat Malaysia amnya.

5. Menjamin kedudukan Bahasa Kebangsaan( Bahasa Melayu ) sebagai bahasa rasmi yang tunggal dan kebudayaan Kebangsaan yang berteraskan Kebudayaan Melayu

6. Mewujudkan kerjasama antara kaum bagi melahirkan satu bangsa Malaysia yang kuat dan bersatu padu berasaskan kepada hak hak asasi manusia dan hak hak istimewa Orang Melayu dan Bumiputera.

Sesekali ahli UMNO kena diperingatkan tentang asas dan tujuan penubuhan parti keramat ini. Semoga dengannya ahli UMNO tidak akan tersasar dari landasan perjuangan.


No comments: