Followers

Thursday, September 2, 2010

NAMEWEE : BERMULA ERA CEMERLANG

Dari satu sudut apa yang dilakukan oleh Namewee memang melukakan hati orang Melayu Islam. Luka itu bertambah pedih bilamana ia dikaitkan pula dengan dua orang pengetua yang dikatakan mengeluarkan kenyataan berbau perkauman baru baru ini.

Hakikat yang wajib kita akui ialah Namewee tidak berseorangan. Namewee ada penyokongnya sendiri. Media Cina dan masyarakat Cina khasnya golongan muda malah mengaggapNamewee sebagai hero. Media cina yang sememangnya tidak pernah membantu menjayakan matlamat perpaduan, menjadikan Namewee sebagai tokoh muda mereka.

Apakah makna semua ini :-

1. Wujud satu golongan dalam masyarakat Cina yang sama sekali tidak menghormati/menghargai kepelbagaian yang wujud di negara kita. Mereka tidak peduli makna toleransi yang selama ini diamalkan. Mereka tidak pernah dididik tentang ketuanan melayu yang menjadi tiang seri 1 Malaysia. Bahkan saya yakin mereka diajar untuk menganggap orang Melayu adalah golongan yang lemah dan tidak wajar dihormati.

2. Wujud satu golongan dalam masyarakat Cina yang bersikap/dilatih untuk bersikap kurang ajar. Mereka menggunakan bahasa yang kasar dan kesat terutama terhadap orang Melayu. Mereka dilatih untuk melihat sejarah dari sudut yang berbeza dengan yang sepatutnya. Bagi mereka tiada apa yang sensitif selain apabila kepentingan mereka terjejas.

3. Wujud satu golongan yang amat berani dalam masyarakat Cina. Mereka berani melanggar adat/adab. Bahkan mereka berani menceroboh rumah ibadat orang Islam. Tayangan filem di kaca TV akhir akhir ini banyak menggambarkan kehebatan pahlawan Cina. Mereka menguji kerajaan dan nyata kerana tidak berani bertindak.

Apakah kesannya jika tindakan tidak diambil:-

1. Gagasan 1 Malaysia pasti tidak akan tercapai kerana perlembagaan yang menjadi teras gagasan ini tidak lagi dihormati. Gagasan 1 Malaysia akhirnya menjadi slogan tanpa praktik

2. Akan muncul lebih ramai ' Namewee'. Jiwa yang sarat dengan dendam dan khianat. Jiwa musnah yang bila bila masa akan bertukar menjadi ganas dan kejam. Kajilah sejarah Bintang Tiga sebagai pengajaran.

3. Negara bangsa yang harmoni, aman damai tidak akan wujud.Apa jua perancangan dan dasar yang dibuat akan jadi mimpi yang tidak akan jadi nyata. Orang Melayu juga akhirnya akan percaya bahawa sebenarnya adalah sia sia pengorbanan yang dibuat selama ini.

APA PATUT DILAKUKAN SEKARANG :-

AMBIL TINDAKAN PALING TEGAS TERHADAP NAMEWEE. NASIHAT, TEGURAN DAN AMARAN TELAH DIBERIKAN. PERCAYALAH KETEGASAN SEKALI INI AKAN MENGANGKAT KEMBALI MARUAH KERAJAAN YANG TERUK TERCALAR. PERCAYALAH, TINDAKAN SEKALI INI AKAN MENENTUKAN BENTUK NEGARA YANG AKAN KITA BINA SELAMANYA. USAHLAH TERSILAP LAGI