Followers

Tuesday, September 28, 2010

SYABAS!! UMNO BAKAL MERAMPAS DUN GALAS

Surat kepada SPR telah dihantar pada 28 September 2010 sebagai makluman rasmi kekosongan Kerusi Dewan Undangan Negeri Galas berikutan kematian penyandangnya , Allahyarham Che Hashim b Sulaima. Sehubungan itu satu pilihanraya kecil akan diadakan dalam jangka masa yang telah ditentukan oleh undang undang pilihanraya.

Tajiyuddin Hassan awal awal lagi telah menggambarkan kerisauannya bilamana meminta UMNO tidak meletakkan calon atas semangat perpaduan Melayu ( Yang telah ditolak mentah mentah oleh Mursyidul Am PAS )

Memang wajar Takiyuddin berasa takut kerana kerajaan PAS Kelantan sedang berada dalam keadaan amat tidak stabil dan mengalami kocakan paling buruk dalam sejarah pentadbirannya. Isu rasuah, salah guna peruntukan kerajaan, nepotisme kronisma dalam pentadbiran dan banyak lagi isu gagal dijawab oleh Kerajaan PAS.

Pertelagahan di antara exco dengan MB, exco dengan exco sudah menjadi perbincangan umum. Pergeseran di antara Husam Musa dengan keluarga MB sendiri sudah tidak dapat disembunyikan.Penglibatan melamp
au anak menantu MB dalam banyak projek segera kerajaan telah memburukkan lagi imej kerajaan.

Bagaimanapun UMNO tidak akan menang hanya kerana kelemahan PAS semata mata. UMNO sendiri perlu melakukan beberapa perkara untuk mempastikan kerusi Galas dapat dirampas semula.

1. Kembali semula kepada semangat asal UMNO. ' AKU tidak layak dan tidak akan melobi menjadi calon ' ' AKU ' akan menyokong dan bekerja keras untuk memenangkan siapa juga calon yang ditentukan oleh pucuk pimpinan parti.

2. Jentera parti mesti disusun dan bekerja tulus ikhlas demi memenangkan parti. Pertemuan bersemuka mesti dilakukan secara bersungguh sungguh tanpa meninggalkan seorangpun pengundi termasuk calon PAS sendiri.

3. Agihan peruntukan untuk kemudahan pekerja atau jentera parti mesti disalurkan secara telus dan adil. Elakkan ada mana mana pihak yang berasa tidak gembira dengan agihan peruntukan ini.

4. Jentera parti wajib bekerja hingga ke saat terakhir termasuk jentera yang membawa pengundi. Elakkan pengundi menjadi susah kerana pilihanraya ini.

5. Letakkan Ku Li ditempat yang betul. Ku Li orang lama yang amat berpengalaman. Di Gua Musang termasuk Galas, pengaruh Ku Li lebih hebat daripada pengaruh Tok Guru Nik Aziz.

6. Elakkan penglibatan tokoh tokoh luar yang boleh menjejaskan kempen UMNO. Ada tokoh memang tidak disenangi oleh pengundi. Pengalaman PRU 12 boleh dijadikan pengajaran.

7. Datangkan pakar yang benar benar memahami dan boleh menerangkan dasar dan perancangan kerajaan BN. Hakikatnya semua dasar yang dipimpin DS Najib amat mementingkan rakyat.

8. Ubah kepercayaan dalam kalangan jentera parti dan para penyokong bahawa PAS tidak mungkin dapat dikalahkan di Kelantan. Sebenarnya pemimpin dan ahli UMNO kena membayangkan kemenangan besar dalam pilihanraya kecil ini. Jangan lupa kemenangan awal manusia bermula dalam fikiran.

Pimpinan, ahli dan jentera UMNO mesti yakin berkat kesungguhan, kesabaran dan komitmen semua , UMNO pasti akan dapat mermpas kembali DUN Galas.

TAHNIAH PUTERI.


Saya membaca melalui akhbar laporan berkenaan program Dialog Bersama Negarawan dan Isu Semasa dengan tema Survival Masa Hadapan, Pengajaran Masa Lalu, anjura bersama Puteri UMNO Malaysia dan Jabatan Hal Ehwal Khas ( JASA ).

Saya tertarik dengan penganjuran program ini kerana ia adalah anjuran ' Puteri UMNO'
manakala jemputan utamanya ialah Tun Mahathir . Sangat jauh jarak umur di antara keduanya menjadikan program ini lebih bermakna dan berharga.
Ada beberapa isu yang menarik timbul kesan daripada penganjuran program ini :-

1. Puteri UMNO mula menunjukkan jiwa besar apabila berani menganjurkan program seperti ini yang sama sekali ' di luar lingkungan keremajaan puteri'. Bahkan
saya tidak pasti adakah Pemuda UMNO mempunyai keberanian yang sama.

2. Puteri yang berumur di bawah 35 tahun bijak dan tepat dalam memilih isu dan tokoh yang memperkatakan isu berkenaan. Dalam masa yang sama ada orang semacam tidak begitu ' berani' melibatkan diri dengan Tun M.

3. Puteri UMNO yang merupakan anak bongsu UMNO benar benar dapat memahami dan menghayati aspirasi, sifat dan kecenderungan Presiden UMNO DS Najib apabila berkongsi kasih dan penghormatan terhadap Tun M.

5. Puteri jelas tidak melihat atau memikirkan kepentingan peribadi apabila menjemput ' tokoh ' yang tidak dapat menawarkan apa apa jawatan sebaliknya memilih ilmu, pengalaman dan aura tokoh yang dijemput.

Syabas Puteri , anda telah bermula dengan baik. Saya percaya tiada orang UMNO yang tidak rasa ' bergetar ' mendengar ucapan Tun. Susunlah gerakan. Daftarlah pengundi baru. Pastikan mereka mengundi UMNO dan BN.

Saya yakin dan percaya jika Puteri turun ke akar umbi secara bersungguh sungguh, saya pasti kemenangan akan bersama kita. Tahniah.