Followers

Wednesday, September 15, 2010

PERKASA-UMNO, MENYEMPURNA PERPECAHAN

Sejak dari awal sejarah Melayu dapat dikesan, umat Melayu tidak terlepas daripada konflik , krisir dan masalah lainnya. Apabila datang Islam, konflik dan krisis ini masih berlaku tetapi terdapat usaha menanganinya atas ' tali Islam '.

Umat Melayu dikatakan sebagai personaliti yang umumnya baik, bersifat menerima dan terbuka. Ditambah dengan akhlak Islam itu maka umat Melayu menjadi bangsa yang amat istimewa. Dalam kebaikan, kelembutan dan keistimewaan itulah umat Melayu dapat mengusir penjajah Inggeris yang pada ketika itu merupakan kuasa paling dominan di dunia.

Akhir akhir ini didapati umat Melayu semakin kehilangan identiti. Umat Melayu keliru dengan dirinya. Dalam kekeliruan ini umat Melayu berpecah belah. Kalau dahulu umat Melayu yang jelas jati diri berjaya mengusir penjajah, kini umat Melayu yang keliru memungkinkan ia terjajah semula walaupun bentuknya berbeza.

Mari kita merujuk kepada dua organisasi Melayu yang dominan sekarang. PERKASA dan UMNO. ( Maaf, PAS tak layak masuk dalam senarai kerana ia memang telah dijajah oleh DAP ).

Keduanya bercakap tentang penyatuan Melayu tetapi dalam masa yang sama salah menyalah. Tuduh menuduh. Media dijadikan medan tolak menolak sehingga perbalahan ini disaksikan oleh dunia.

Hakikatnya PERKASA dan UMNO tidak logik berbalah, Masing masing ada kaedah yang berbeza mencapai matlamat yang satu iaitu memartabatkan Melayu dan mempertahankan perlembagaan.

Tidak masuk akal sebenarnya apabila kedua dua pertubuhan ini menyeru kepada penyatuan dalam keadaan berkelahi. Mengapa tidak kedua dua pihak duduk semeja dan berbincang kerana semua kita menjangkakan jika sesuatu tidak dibuat akhirnya kita akan berbalah, berkelahi sebagai bangsa yang tidak mempunyai apa apa selain sejarah yang tak dapat diulang.