Followers

Tuesday, September 21, 2010

PEMINAT SERAMBI MEKAH MERUSUH

Pasukan bolasepak Kelantan bukanlah sebuah pasukan yang dapat dibanggakan pencapaiannya.Bahkan sebenarnya hampir tiada kemenangan besar yang dicapai sejak dahulu hingga sekarang.

Namun begitu, salah satu kelebihan pasukan Kelantan ialah kerana peminat mereka sangat cenderung dan gemar merusuh. Barangkali jika ada pertandingan bagi peminat paling kerap merusuh di dunia, saya yakin Kelantan mungkin menjadi salah satu pemenang.

Tidak pernah ada kajian saintifik mengapa mereka merusuh tetapi saya mempunyai beberapa jangkaan yang boleh kita kongsikan bersama :

1. Kualiti permainan pasukan Kelantan tak pernah meningkat

2. Kualiti stadium yang rendah. Ini termasuk soal soal dan
penyeliaan penyelenggaraan. Ini
memudahkan perusuh untuk melarikan diri.

3. Kualiti kawalan keselamatan yang longgar. Pihak berkuasa stadium sebenarnya telah
bosan menghadapi penyokong Kelantan yang tidak berdisiplin.

4. Peminat bolasepak Kelantan ada banyak tenaga kerana sebahagiannya tidak bekerja.
Mereka mengarahkan isteri mereka untuk berniaga dan sebagainya.

5. Sebab yang paling utama ialah kerana kerajaan pimpinan Tok Guru Nik Aziz telah berjaya
menyuburkan jiwa ganas dalam kalangan rakyat Kelantan. Jiwa ganas ini sentiasa meluap dan menunggu masa untuk meletup. Saban hari jiwa ganas ini disuburkan melalui ceramah, fitnah dan sebagainya.

Kelima lima sebab di atas telah membawa kepada penemuan yang lebih penting iaitu sebenarnya Tok Guru telah gagal dalam usaha dakwah mereka. Atau dakwah yang disebut sebut adalah retorik Tok Guru bagi survival politik mereka.

Sekiranya andaian ini benar maka, saya ingin menasihatkan Tok Guru agar tidak lagi bercakap tentang dakwah kepada DAP dan orang bukan Islam kerana saya yakin orang akan makin jauh daripada Islam jika Tok Guru dan konco konconya yang berdakwah. Na'uzubillah..

PERANG KHANDAK DAN NAJIB


Perang Khandak adalah salah satu perang yang bersejarah dan penting dalam sejarah Islam. Perang ini dianggap mencabar kerana perbezaan jumlah anggota tentera yang jauh berbeza. Tentera Islam hanya mengandungi beberapa ratus orang manakala Tentera Musyrikin terdiri dari ribuan anggota.

Dalam masa yang sama tentera Islam juga menghadapi ancaman daripada puak Yahudi di Madinah. Benar, terdapat ramai tentera Islam yang berundur sebelum berperang kerana bimbang keselamatan anak isteri yang ditinggalkan di rumah. Walaupun tentera Islam dipimpin oleh Rasullullah sendiri, namun kebimbangan mereka tidak dapat disekat.

Apa yang Rasullullah lakukan ialah berdoa dan melakukan intipan bagi mengesan strategi musuh. Rasullullah juga sanggup meredah gelap malam merentasi ribut pasir bagi menziarahi semua khemah. Rasullullah memberi rangsangan dan semangat kepada semua anggota tentera.Akhirnya peperangan berlaku dan tentera Islam telah mencapai kemenangan.

Inilah juga pendekatan yang dilakukan oleh Datuk Najib dalam menghadapi perang PRU 13. Dalam keadaan serba tidak pasti, dalam keadaan menghadapi ancaman yang datang dari pelbagai sudut, Najib gigih menjelajah segenap pelusuk negara. Bertemu pimpinan UMNO dan bertemu ahli dan pimpinan UMNO.

Najib merasa denyut nadi rakyat, Najib menyelami hati nurani rakyat, Najib rasai derita rakyat. Dalam masa yang sama Najib merancang dan bertindak. Najib sentiasa memberi harapan. Najib mengambil pendekatan Rasullullah. Persoalannya, adakah memadai jika Najib sahaja yang bergerak.Tentunya gerakan Najib perlu diikuti oleh gerakan yang bersungguh sungguh di peringkat negeri, bahagian dan cawangan.

Sekiranya usaha ini dapat dibuat dengan ikhlas dan bersungguh sungguh, yakinlah pasti akan datang pertolongan dari ALLAH kerana kita selamanya melakukan kebaikan.


Ujang Ranggi: Re-Union : An Evening With Mantoya and Jinggo

Ujang Ranggi: Re-Union : An Evening With Mantoya and Jinggo: "Re-Union : An Evening With Lan Mantoya and Junid Jinggo On the way home from Shah Alam, I saw Lan Mantoya again in Bangsar Sphere yesterday..."