Followers

Monday, March 28, 2011

MENGAPA SOLAT HAJAT ?

" BENARKAH MEREKA MENYERAH ?"


MEMBUKTIKAN KERENDAHAN DIRI.

Kita Umat Islam selalu diperingatkan bahawa pada bila bila masa kita adalah hamba ALLAH yang tidak berdaya. Pada bila bila masa kita perlu merendah diri dan menyerah kepadanya.

Tujuan Solat Hajat antara lain ialah apabila kita mahukan sesuatu yang amat kita ingini atau kita mahu menolak sesuatu yang kita bimbangi. Dan lebih penting daripada itu ialah kita wajib melatih diri melakukan penyerahan mutlak kepada ALLAH SWT.

Salah satu adab hamba kepada PENCIPTANYA ialah selepas melakukan
penyerahan, maka redha dan yakinlah akan pertolonganNYA. Apa jua yang berlaku selepas itu, mesti mempunyai hikmah yang tersendiri.

Inilah kerisauan saya. Malam tadi 10 ribu orang diberitakan hadir Majlis Solat Hajat Perdana Anjuran Pakatan Pembangkang di Stadium Malawati termasuk Lim Kit Siang.

Malangnya selepas Solat Hajat, pemimpin Pakatan Pembangkang telah menyampaikan ceramah yang provokatif dan mengandungi unsur menyubur
kebencian yang sangat tinggi.

Unsur penyerahan yang sepatutnya berlaku sebenarnya tidak berlaku. Solat
Hajat hanya perlakuan palsu yang dibuat sebagai membuktikan Anwar tidak
bersalah.

Jika dakwah dikatakan asas ' hubungan dengan DAP', maka saya berpandangan bahawa dakwah ini telah gagal sama sekali. Bahkan saya
berasa bimbang apa yang berlaku menyebabkan orang semakin jauh daripada Islam.


PARIA BUKAN MASALAHNYA..
" API MULA BERNYALA DI SINI "


MASALAHNYA MELAYU..

Barangkali inilah pertama kali sasterawan menerima tamparan paling hebat. Sementelahan pula, sasterawan ini terkenal halus, santun dan sangat berwibawa.


Abdullah Hussein ialah Sasterawan Negara yang menjadi ikutan ramai sasterawan muda. Shahnon Ahmad yang lucah dan kotor tidak menerima tekanan melalui SHIT nya.


Demikianlah Interlok. Api perkauman dan dendam politik menjadikannya hasil seni terpalit noda. Melayu berkubur kerana

dendam golongan minoriti.


Saya percaya apabila Tan Seri Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran mengumumkan segalanya telah selesai, beliau memang yakin dan percaya penyelesaian telah berlaku.


Tetapi apabila diberitakan bahawa ada pihak mengedarkan CD kepada pelajar di Kuala Lumpur yang mengandungi hasutan kepada pelajar India, maka saya percaya ia jauh daripada selesai.


Kemudiannya diberitakan pula dua kejadian mencurah asid kepada dua orang guru Melayu oleh remaja India, maka saya per

caya bahawa isu interlok sudah menjadi isu keselamatan yang perlu ditangani.


Selama ini kita orang Melayu selalu diberi amaran agar tidak rasis dan menghormati kepelbagaian, sehingga jiwa orang Melayu men

jadi kecil dan takut maka masanya telah sampai untuk kita merangsang umat Melayu untuk bangkit nyatakan pendirian.


Isu Interlok bukan isu masyarakat India. Ia adalah senjata pertubuhan haram Hindraf yang didukung oleh Pakatan Pembangkang.


Ia tidak boleh ditangani secara politik kerana ia isu keselamatan.

Saya mula melihat ada ancaman terhadap guru Melayu apabila pelajar India dihasut untuk bertindak ganas.


Ini sesuatu yang luar biasa apabila di sekolah benih benci disemai dan disuburkan. Jabatan Pelajaran WP Kuala Lumpur harus bertindak tegas.


Ia belum menjadi bahan berita akibat ' jiwa kecil ' yang saya sebutkan tadi. Kementerian Dalam Negeri, saya yakin akan memberi amaran. Inilah tugas mereka.


Perkara ini tidak akan berhenti di sini. Api sudah mula dinyalakan.Akan sampai satu ketika orang Melayu tidak akan

lagi dapat menahan diri jika asyik diminta beralah dan bersabar.