Followers

Friday, December 10, 2010

PARLIMEN INDIA DI MALAYSIA

" DR KUMAR - SUNGAI SIPUT TIDAK SABAR MENGUBAHNYA "SUNGAI SIPUT HILANG WAJAH

Saya pada awalnya tidak berhasrat menulis perkara ini. Saya khuatir ia akan disalahtafsir oleh pembaca yang membaca artikel saya.

Tapi mana mungkin saya membiarkan suara derita rakyat ini terpendam walaupun yang mengadu kepada saya ialah penyokong tegar pembangkang.

Barangkali ada persamaan antara ' Melayu Sungai Siput' dengan
' Melayu Pulau Pinang '. Mereka sama sama terpesona dengan janji manis pembangkang sehingga sanggup menjadi pekerja parti pembangkang menjelang PRU 12.

Malangnya selepas lebih dua tahun pengundi Sungai Siput bukan sekadar rasa tertipu tetapi rasa amat terhina apabila Ahli Parlimen Sungai Siput hanya memberi tumpuan kepada pengundi India.

Itupun pengundi yang ' telah dipastikan penyokong Pakatan'. Pengundi India yang ' samar' turut termasuk dalam kumpulan terabai.

Haji Salleh Ibrahim, aktivis PAS Felda Lasah mengatakan keadaan sangat berbeza jika dibandingkan dengan zaman Samy Velu di mana bantuan diberikan kepada semua pengundi tanpa mengira bangsa dan kecenderungan politik.

" Saya sendiri pernah bawa seorang ahli PAS mendapatkan bantuan Datuk Samy '" kata Haji Salleh.

Saya cuba mendapatkan maklumat lanjut dan mendapati pandangan sama dikongsi oleh beberapa orang yang saya rujuk.

Seorang penduduk Karai yang tidak mahu namanya disiarkan menyatakan " Kumar ni rajin datang pasar malam di Karai. Dia edar buletin. Tapi dia datang dengan diiringi ' orang orangnya'. Macam body guard. India semua. "

" Samy dulu masuk kampung dengan drebar je. Kita boleh jumpa dia di tepi jalan. Tak payah ada pengawalpun. Orang Sungai Siput bukannya pengganas" , kata seorang penduduk yang lain.

Inilah pandangan pengundi yang teraniaya. Pembangkang bercakap tentang keadilan dan kesaksamaan. Mereka bercakap tentang ' kesamarataan'. Hakikatnya mereka tidak pernah bercakap benar.

Kepada pengundi Sungai Siput. Mari kita belajar dari pengalaman ini. Tidak semua yang indah didengar sebenar baik untuk kita.
Bersyukurlah kerana kita masih ada ruang untuk mengubah keadaan.SANGAT PENTING UNTUK UMNO BANGKIT BERJIHAD

"HAKIKATNYA NAJIB SEHINGGA KINI MASIH ' BERSENDIRIAN ' "


PRU 13 SANGAT PENTING BAGI MENYELAMATKAN AGAMA, BANGSA
DAN TANAHAIR.

Saya tidak berhasrat untuk prejudis, jauh sekali daripada memperlekeh usaha yang UMNO lakukan. Tetapi saya dapati tidak wujud ' RASA CEMAS DAN GHAIRAH ' dalam kalangan pimpinan dan ahli UMNO untuk menghadapi PRU 13.

Saya menjangkakan Perhimpunan Agung UMNO yang baru lalu akan jadi turning point kepada gerakerja yang tersusun dan berterusan ke arah mendaftar pengundi baru dan dalam masa yang sama menjaga pengundi setia.

Ia tidak berlaku. Sebaliknya pimpinan UMNO yang mengepalai Kerajaan BN saya dapati agak terkebelakang dan kehilangan fokus. Pimpinan UMNO menunggu sebarang kenyataan pimpinan pembangkang untuk diulas dan diberi reaksi.

Atau pimpinan UMNO menunggu titah Tuanku untuk disokong. Maaf saya rasa seakan akan pimpinan UMNO berasa selamat dengan adanya Raja Raja yang secara prinsipnya bersama kita.

Pemuda dan Puteri ' HILANG BUNYI '. Saya tidak tahu apakah Khairy Jamaludin masih berada dalam negara atau sedang bercuti di mana mana. Exco Pemuda menumpang program NGO yang hakikatnya tidak menambah undi.

Kalau kita bertanya Shafie Afdal, selepas ucapan ' merangsang' di Perhimpunan Agung , berapakah pengundi baru yang berjaya didaftarkan, saya yakin beliau tidak dapat menjawabnya.

KITA AKAN MENANG. YAKINLAH, ALLAH AKAN BERIKAN KITA KEMENANGAN DENGAN SYARAT KITA BERSUNGGUH SUNGGUH BERUSAHA MENCAPAINYA.

Malunya kita kepada anak cucu jika kita gagal. Gagal bermaksud menyerahkan negara bangsa bertuah ini kepada ' golongan sesat dan menyesatkan '.

Gagal bermaksud ' meletakkan nasib anak cucu di tangan petualang yang amat merbahaya'.

Gagal bermaksud, kita telah menolak rahmat ALLAH yang secara tersiratnya ALLAH amanahkan kepada kita.

Jika kita berpeluang bercakap, kita ingin katakan kepada pimpinan UMNO khasnya, bangkitlah, bangkit demi agama, bangsa dan tanahair. Bangkitlah kerana bangkit sekali ini adalah JIHAD YANG NYATA.