Followers

Monday, September 6, 2010

1 MALAYSIA - MAMPUKAH KITA ?" 13 Mei merupakan satu pengalaman dan pengajaran yang tidak dapat kita semua lupakan buat selama lamanya. Kerana kejadian itu dapat menunjukkan kepada kita semua tentang bahaya bahaya yang boleh timbul sekiranya kita terlampau lalai atau cuai.

Kita seharusnya bangga dengan apa yang telah kita capai. Dengan semangat perpaduan dan keharmonian serta kerjasama dan rasa muhibbah, maka kita telah mengatasi segala kesulitan untuk mencapai kemajuan dan kemakmuran yang tidak ada tolok bandingnya.

Oleh itu amatlah mustahak bagi kita semua untuk cuba sedaya upaya hidup bersama sama dan cuba memahami antara satu sama lain dengan semangat persefahaman, hormat menghormati agar kita dapat memelihara keharmonian dan keamanan". Tunku Abdul Rahman, 1969.

Inilah antara kenyataan Perdana Menteri Pertama kita selepas peristiwa 13 Mei 1969. Kini selepas puluhan tahun, kita dapati unsur, punca, sikap, perlakuan, pemikiran dan perasaan serupa rakyat ketika itu sedang marak menjalar dalam masyarakat kita.

Ketika inilah Allah turunkan ilham kepada Najib Tun Razak, yang menerima pertanggungjawaban mentadbir negara bangsa dalam keadaan konflik dan krisis. Allah kurniakan Najib keupayaan melontarkan konsep 1 Malaysia sebagai penawar amat berkesan bagi mempastikan bencana 13 Mei 1969 tidak berulang. Persoalannya adakah kita mahu dan mampu menjayakannya ?