Followers

Tuesday, November 16, 2010

GERAKAN ANTI NIK AZIZ SEMAKIN KETARA

" KETIADAANNYA DINANTIKAN OLEH SEGELINTIR PIMPINAN PAS "


NIK AZIZ BAKAL DISINGKIRKAN OLEH AHLI PAS SENDIRI

Golongan anti Nik Aziz nampaknya benar benar menggunakan kesempatan semasa ketiadaan Nik Aziz untuk menghakis pengaruh
Nik Aziz di dalam PAS.

Gerakan ini semakin berani menonjolkan diri selepas PAS gagal mempertahankan DUN Galas yang secara keseluruhannya dikatakan berpunca daripada kesilapan Nik Aziz.

Perbuatan Nik Aziz ' memberi zakat ' kepada pengundi orang asli dikatakan faktor paling utama menyebabkan pengundi muda beralih arah sokongan.

Penganjuran Seminar PAS ganti UMNO dikatakan sebagai salah satu usaha mengembalikan ' semangat Melayu ' di dalam PAS yang selama ini dilarang sama sekali oleh Nik Aziz.

Presiden PAS juga dikatakan amat bersungguh sungguh menunjukkan
' jiwa Melayunya ' sewaktu menyeru pengundi Melayu untuk meninggalkan perjuangan UMNO.

Hari ini , Ketua Penerangan PAS Idris Ahmad membicarakan persoalan kronisme yang akan menjejaskan keupayaan untuk mentadbir negara.

Dikatakan bahawa sindiran Idris Ahmad benar benar mahu mengingatkan ahli PAS kepada isu ' anak menantu ' Nik Aziz yang membina kekayaan di Kelantan.

Menurut penganalisis politik, perkembangan ini akan membawa perubahan drastik di dalam PAS tidak lama lagi.

AHMAD MASLAN MABUK MENANG

' BANYAK BERCAKAP BUKAN PETANDA BIJAKSANA '


KEMENANGAN DI GALAS DAN BATU SAPI BUKAN KERANA
KEBERKESANAN PENERANGAN

Ahmad Maslan adalah muka baru dalam UMNO. Sama seperti ramai tokoh lain yang tiba tiba berada di puncak, Ahmad Maslan pada pandangan saya tidak begitu menghayati ' adab dan adat 'yang menjadi pegangan UMNO selama ini.

UMNO ini adalah ' parti keramat '. Yakinlah, keramatnya UMNO kerana ia dibina dan digerakkan atas pakat. Segalanya dilaksanakan berasaskan perbincangan dan permuafakatan.

Kebanyakan Ketua UMNO cawangan secara umumnya adalah orang tua yang telah puluhan tahun menjadi Ketua Cawangan. Kebanyakan mereka juga tidak mempunyai kelulusan tinggi dan sebahagian besarnya hidup amat sederhana.

Tapi bagaimana mereka memimpin dan mentadbir ? Mereka berjaya kerana mereka memimpin permuafakatan. Anak buah yang jauh lebih terpelajar tidak ghairah merebut jawatan kerana hormat kepada permuafakatan ini.

Inilah kegagalan Ahmad Maslan. Ahmad Maslan adalah Ketua Penerangan. Jawatan yang dilantik oleh Presiden Parti. Ketua Penerangan tidak boleh
'mengeluarkan kenyataan seperti Presiden'. Sangat tidak bijak dan memalukan sebenarnya.

Sebelum ini Ahmad Maslan mengajak PAS menyertai BN. Hari ini Ahmad Maslan mengumumkan slogan baru UMNO. Dahulukan Rakyat menggantikan Dulu, Kini dan Selamanya.

Slogan UMNO tidak seperti slogan PAS atau PKR. Slogan UMNO selamanya menjadi panduan perkhidmatan seluruh ahli dan pimpinan UMNO. Ia adalah sesuatu yang sagat besar maknanya kepada parti dan rakyat.

Saya tidak fikir Ahmad Maslan selaku Ketua Penerangan wajar mengumumkannya. Rakyat sedang ghairah dan amat teruja dengan Presiden parti.

Setiap patah perkataan Presiden parti menjadi pendorong dan perangsang.Ahli UMNO menunggu apa jua kenyataan Presiden. Ahmad Maslan seakan tidak memahami ' muafakat ' dalam UMNO menghadirkan rasa ' segan, hormat, dan taat kepada pemimpin. Jika ini dapat dihayati UMNO akan kekal, insyaallah sampai bila bila.

Saya fikir Ahmad Maslan ghairah selepas menang di Galas dan Batu Sapi. Tapi Ahmad Maslan mesti ingat bahawa kita masih kehilangan 4 negeri.