Followers

Thursday, November 18, 2010

AKHIRNYA PAS DAN PKR MENGIKUT JEJAK DAP

BANGGA PERJUANGANNYA MULA DIWARISI


MENGGUNAKAN KAEDAH KOMUNIS MENCARI PENGARUH

PAS mengadakan sambutan 25 tahun Peristiwa Memali mulai hari ini sehingga Ahad. Pelbagai program dan aktiviti diadakan bagi mengenang kematian Ibrahim Libya dan pengikutnya 25 tahun yang lalu.

Saya sejak dahulu tidak bersetuju dengan sebarang bentuk kekerasan walau apapun matlamat dan tujuannya. Saya bersimpati dengan apa yang berlaku.

Mengapa program ini dibuat secara besar besaran dan mendapat sokongan penuh DAP ?

1. Ia bertujuan untuk mencetuskan rasa benci rakyat kepada kerajaan. Pengisian program saya yakin akan secara ekstrem menggambarkan betapa zalimnya kerajaan UMNO/BN ini.

2. Ia diharapkan akan mewujudkan lagi kumpulan ekstrem seperti Ibrahim Libya dan pengikutnya yang dilihat mampu menggugat keamanan negara.

3. Ia juga bertujuan bagi menyuburkan jiwa ganas dalam kalangan masyarakat kerana ' individu atau kumpulan berjiwa ganas ini akan digunakan pada masa yang diperlukan '.

4. Mempastikan peristiwa Memali ini sentiasa dikenang agar rasa sedih, pilu dalam keluarga mangsa sentiasa subur dan segar.

5. Program ini juga adalah satu kaedah bagi mengurangkan sokongan kepada UMNO/BN yang dilihat semakin diterima rakyat.

Saya tidak berhasrat mengeluarkan hukum. Tetapi saya ingin bertanya kepada PAS. Jika benar Ibrahim Libya dan pengikutnya syahid mengapa Haji Hadi dan pengikutnya tidak menggunakan kaedah yang sama.

Tidakkah Haji Hadi menolak peluang jihad seperti yang dilaung laungkannya? Tidakkah orang Islam yang menolak daripada berjihad ini boleh dianggap bacul ?

Atau Hadi dan rakan rakan tahu, bahawa pemberontakan bukan cara yang betul untuk menumbangkan kerajaan. Dalam masa yang sama Hadi juga menyedari tidak ada apa yang mampu PAS tawarkan kepada rakyat selain retorik.

Saya pasti DAP gembira. Dia akan menyaksikan bagaimana racun yang selama ini ditabur mula menampakkan kesannya.

KERAJAAN DISABOTAJ PEGAWAI SENDIRI

" GURU , MAJORITI SENYAP YANG WAJAR DIJAGA "PELBAGAI PERATURAN MENYUSAHKAN RAKYAT

Hari ini adalah hari kedua Hari Raya Korban. Kebayakan pejabat telah beroperasi semula. Memang benar, ada banyak kerja dapat dilaksanakan dalam masa sehari.

Namun begitu apabila sekolah sekolah di Perak hanya bercuti sehari, ianya menjadi satu isu besar yang mungkin memberikan implikasi buruk kepada kerajaan.

Pekeliling yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran yang membolehkan cuti telah dinafikan oleh Jabatan Pelajaran Perak yang membatalkan arahan tersebut.

Ini bermakna guru dan pelajar yang pulang berhari raya di Kelantan atau Terengganu ( yang meriah sambutan Aidil Adhanya ) terpaksa pulang semula ke Perak selama dua hari sebelum cuti panjang hujung tahun.

Arahan JPN Perak ini disambut ' sinis ' oleh guru dan ibu bapa. Dengan segera perbandingan dibuat dengan sambutan Deepavali bilamana sekolah bercuti sekurang kurangnya tiga hari.

Apabila keadaan ini berlaku, Pengarah JPN Perak tidak dipersalahkan. Yang dilihat bersalah, tidak Islamik ialah Kerajaan yang ditunjangi UMNO. Inilah masalahnya.

Tentunya kita boleh berhujah. Kita boleh memberi rasional. Tetapi bolehkah kita berhujah dengan semua orang. Atau kalau boleh, bolehkah semua orang ini menerima hujah dan alasan kita ?

Kesimpulan yang dibuat dengan ' bimbingan pembangkang ' ialah kerajaan tidak menjaga sensitiviti umat Islam tetapi sangat mengambil hati masyarakat Hindu.

Sekali lagi pembangkang bijak mengambil peluang. Pastinya dengan mudah ibubapa dan guru guru yang kecewa mempercayai mereka.

Kalau boleh memberi cadangan, saya ingin mencadangkan agar kerajaan lebih prihatin. Perkara yang kita fikir kecil mungkin kesannya besar. Secara perbandingan sayugia diingati bahawa DUN Pengkalan Baru ( 2008 )BN hanya menang dengan 14 undi, manakala bagi DUN Lubuk Merbau ( 2008 )BN telah kalah 72 undi dan ini mengakibatkan Perak terlepas ke tangan DAP.

Kerajaan diharap lebih berani, tegas dan jelas. Sekali lagi, usahlah berfikir untuk menjadi begitu budiman sehingga kerajaan dilihat tidak menguasai kakitangannya sendiri.