Followers

Thursday, November 11, 2010

PENCAPAIAN TERBAIK DALAM SEJARAH

" KEJAYAAN INI ADALAH HASIL PERANCANGAN TELITI
DAN BERSUNGGUH SUNGGUH "


MELIHAT MAKNA DI SEBALIK ANGKA

Semalam dan hari ini semua media memberi laporan meluas dan menyeluruh tentang kecemerlangan UPSR 2010. Pencapaian di bandar tidak jauh berbeza.

Saya tidak berhajat untuk mengulas mengenai angka. Pembaca telah melihat angka yang dipaparkan di dada akhbar. Saya ingin mengajak pembaca untuk melihat makna di sebalik angka yang dipaparkan itu.

Salah satu unsur yang mencerminkan gagal atau berjayanya sebuah kerajaan ialah bilamana ia mampu menyediakan peluang pendidikan kepada rakyat.

Peluang bermaksud :

1. Rakyat boleh dan mampu belajar sehingga ke tahap tertinggi yang mereka mahukan. Di negara kita pencapaian seseorang individu tidak ditentukan oleh faktor lain selain dirinya sendiri.
Kaum, agama, keturunan dan asal usul tidak pernah jadi perkiraan.

Kita biasa mendengar anak kampung terpencil menjawat jawatan tinggi kerana peluang yang ada di negara kita. Kerajaan berjaya menyediakan prasarana belajar melebihi daripada cukup.

2. Negara kita cukup aman dan makmur yang membolehkan rakyat belajar. Negara jiran kita, Thailand sebagai contoh , rakyat di Patanni seringkali terganggu peluang belajar kerana bangunan sekolah selalu menjadi sasaran keganasan.

Ada ketikanya anak anak tidak boleh ke sekolah kerana pergaduhan sesama sendiri. Ibu bapa tidak gembira melepaskan anak ke sekolah kerana tidak pasti adakah anak ini akan balik dengan selamat.

Pembinaan negara bangsa bermula dengan pembangunan modal insan. Inilah fokus kerajaan UMNO/BN selama ini dan selamanya.

Apa yang dinikmati sekarang tidak berlaku dengan sendiri. Menghapuskan kemiskinan sebenarnya bermula dengan pendidikan. Inilah kebijaksanaan kerajaan bilamana Najib selaku Perdana Menteri menyediakan peruntukan paling besar kepada pembangunan pendidikan dalam bajet 2011.

Bandingkan pula dengan cara kerajaan PAS Kelantan mengatasi kemiskinan. Menghadiahkan rakyat beras sebanyak 10 kilo sebulan dan percayalah keluarga ini akan miskin sehingga ke akhir hayat mereka.

Perkara perkara sebeginilah yang perlu rakyat fikirkan. Syukuri dan cuba pertahankan semampu yang mungkin.

KING LIM KIT SIANG MAHU UM DIKENAKAN TINDAKAN

SENYUMAN YANG MENGANDUNGI RACUN BERBISA.
" HISHAMUDDIN , BANGUNLAH MEMBELA TANAHAIR ATAU REDHALAH MELIHAT ANAK CUCU MENJADI KORBAN "


KERANA UTUSAN MAHU RAKYAT INGAT KEKEJAMAN KOMUNIS

Saya konsisten, pasti dan yakin jika kerajaan KHASNYA Kementerian Dalam Negeri tidak bertegas, ancaman komunis akan kembali marak membara di negara kita.

Saya telah menulis banyak kali di dalam blog ini betapa kita sedang berhadapan dengan musuh yang jauh lebih bahaya daripada DADAH iaitu FAHAM KOMUNISME.

Masalah terbesar kita ialah, kita menghalang komunis tetapi kita membenarkan ' kumpulan ' yang memperjuangkan idealisme ini bergerak sebebas bebasnya.

Semalam LIM KIT Siang telah menyelar Utusan Malaysia kerana mahu 13 MEI diingat sebagai Hari Perpaduan. Kit Siang dengan segera menuduh Utusan ' CUBA MENANAM KEBENCIAN '.

13 MEI ialah hari yang sangat bersejarah. Pergaduhan kaum terbesar telah berlaku di negara kita kerana HASUTAN DAN PROVOKASI YANG DIMULAKAN OLEH AGEN KUMUNIS ( Rujuk Buku Tulisan Tunku Abdul Rahman Putra ).

13 MEI menjadi bukti bahawa komunis tidak hanya berada di dalam hutan. Komunis berada bersama kita.

13 MEI mendidik kita bahawa komunis tidak hanya menggunakan senapang, bom dan pistol tetapi komunis menyelusup masuk ke dalam jiwa dan pemikiran kita.

Lim Kit Siang tidak mahu kita mengenang 13 MEI kerana apabila kita mengenang 13 MEI kita akan membenci komunis. LIM KIT SIANG dan konco konconya berusaha membawa CHIN PENG balik ke Malaysia.

Lim Kit Siang mengiktiraf perjuangan komunis dalam menuntut kemerdekaan. Sewaktu PAKATAN yang diketuai DAP memerintah Perak mereka dengan segera menghadiahkan hak milik tanah selama 999 tahun kepada anak cucu komunis atau penyokong mereka.

Kementerian Dalam Negeri melalui Menterinya WAJIB menyiasat perkembangan ini. DAP telah tampilkan taring beracun yang selama ini disembunyikan.

Hishamuddin WAJIB bertindak atau rakyat nanti akan menyalahkan HISHAMUDDIN kerana lambat bertindak sehingga tanah tercinta ini terlepas ke tangan KOMUNIS YANG SATU KETIKA PERNAH MEMBUNUH DATUK NENEK KITA.