Followers

Tuesday, December 21, 2010

BERKAT SOKONG TOK GURU

" MENDAPAT MAKLUMAT SALAH TAN SRI, MUNGKIN MENGUNDANG PADAH ".


SENANG NAIK PANGKAT

Inilah isu yang sedang hangat diperkatakan oleh kalangan warga pendidik di Perak. Saya pernah menulis sebelum ini betapa salah satu strategi Pakatan Pembangkang ialah menguasai Jabatan Jabatan Kerajaan yang penting.

Salah satu Jabatan yang amat rapat dengan rakyat ialah Jabatan Pelajaran. Jika sebelum ini ada ' persepsi ' yang meluas mengatakan bahawa JPN,PPD dikuasai pembangkang, kini persepsi ini semakin menular berikutan kenaikan pangkat warga guru baru baru ini.

Ada suara yang menimbulkan bahawa ' GURU YANG BERJAWATAN GURU KANAN DG 32 TIBA TIBA MELOMPAT KE JAWATAN GURU BESAR DG 34. SEDANGKAN RAMAI PENOLONG KANAN SENIOR MASIH KEKAL DI TEMPAT LAMA.

GURU INI PULA DIKETAHUI UMUM SEBAGAI PENGGERAK AKTIF PAKATAN KHASNYA SEWAKTU PILIHANRAYA.

MANAKALA GURU YANG MENYOKONG KUAT KERAJAAN TIDAK BERGERAK WALAUPUN TELAH BELASAN TAHUN MENJADI PENOLONG KANAN DI SEKOLAH ' A '.

Inilah perbualannya. Inilah persepsinya. Maka usahlah kita hairan jika ada ramai guru, RAMAI GURU menyokong pembangkang.
Menyokong pembangkang secara jelas memungkinkan peluang lebih baik untuk kenaikan pangkat.

Saya percaya perkara ini adalah barah. Orang tidak akan protes secara terbuka kerana risikonya banyak. Nampaknya lebih sukar menjadi penyokong kerajaan berbanding menyokong pembangkang.

Benarkah perkara ini berlaku ? Turunlah bertemu rakyat. Amalkan pendekatan DS Najib sewaktu menjadi Menteri Pendidikan. Dekati guru dan fahami penyokong kita.

Kita ada sedikit masa lagi, namun saya ingin mengingatkan bahawa ada cakap cakap di bawah bahawa KALAU NAK CEPAT NAIK PANGKAT, SOKONGLAH TOK GURU..BERKAT..