Followers

Sunday, September 26, 2010

INI KETIKA KAKITANGAN KERAJAAN DIHARGAI


Seseorang telah mengulas tulisan saya berkaitan tuntutan bonus kakitangan kerajaan semalam. Saya ingin mengucapkan terima kasih di atas ulasan beliau. Walaupun tidak mengenalinya saya menjangkakan bahawa pengulas ini adalah seorang kakitangan kerajaan berdasarkan tertib bahasa dan isu yang diketengahkan. Rasional dan realistik pandangannya.


Saya bersetuju kadangkala kakitangan kerajaan begitu terhimpit dalam melaksanakan tugas. Di Perak sewaktu pemerintahan 11 bulan pakatan pembangkang, pegawai pegawai di Pejabat Tanah ( sebagai contoh ) seakan akan berkerja di atas bara api apabila dipaksa melaksanakan banyak perkara secara serta merta terutama dalam meluluskan permohonan tanah.

Tanah lombong, tanah pinggir dipohon secara pakej oleh parti / kaum tertentu dan setiap permohonan diajukan oleh panel guaman yang secara psikologinya ' mengusik ' keselesaan kakitangan kerajaan melaksanakan tugasan mereka.

Saudara bayangkan apa perasaan kakitangan kerajaan apabila sebuah fail meluluskan hak milik 99 tahun manakala sebuah fail yang lain pula meluluskan hak milik 999 tahun. Terkilan kakitangan kerajaan yang terlibat kerana dikatakan ' berat sebelah' sedangkan bukan itu yang mereka ingini.
Nizar Jamaludin sendiri turut mengalami nasib yang sama. Tindakan dan kenyataannya semuanya, ( semuanya ) ditentukan oleh tangan ghaib yang ada di belakangnya.


Pegawai pegawai di Jabatan Pelajaran khasnya di Unit Hal Ehwal Murid, saban hari didatangi oleh peguam tertentu kerana ada murid dikenakan tindakan disiplin oleh pihak sekolah. Bahkan ada wakil rakyat ketika itu mengarahkan pegawai menukarkan guru yang tidak mereka senangi.

Mujurlah ujian ALLAH ini hanya selama 11 bulan. Kini keadaan semakin baik tambahan pula ada arahan langsung dari Kuala Lumpur bahawa tiada sesiapapun dibenarkan ' mengganggu' tugas penjawat awam. SURAT SOKONGAN harus dilayan sebagai SURAT SOKONGAN semata mata.

Maka saudara dapat menyaksikan betapa ada kontraktor Kelas F yang menyokong pembangkang secara jelas tetap dapat berniaga bahkan ada pula yang merupakan penyokong kuat UMNO/BN tidak mendapat projek.

Bahkan menjadi pengetahuan umum , ramai kakitangan kerajaan yang cenderung kepada pembangkang tetap berpeluang naik pangkat termasuk mengetuai jabatan, menjadi Guru Besar dan sebagainya.

Yang baiknya, jika benar ' ada tangan ghaib mengganggu tugasan penjawat awam' , saudara rujuklah kepada SPRM yang diakui bebas, telus dan berani menegakkan kebenaran. Bertindaklah sekarang.

Saudara memulakan ulasan dengan menyebut ' ikatan ' yang mesti dipatuhi namun percayalah di atas segala arahan dan perintah , kita ada ALLAH yang sentiasa memantau kita.

Dan insyaallah percayalah, sewaktu Najib menjadi Perdana Menteri kita akan dapat menyaksikan keperihatinan yang amat tinggi daripada pemimpin yang memahami.