Followers

Sunday, January 9, 2011

LIM GUAN ENG IKUT BUDAYA LKY

" BEZANYA LKY BERSONGKOK. LGE BERSERBAN "SAMAN UTUSAN MALAYSIA ADALAH PERMULAAN

DUNIA MENGETAHUI BAHAWA SINGAPURA ADALAH ANTARA NEGARA PALING TIDAK DEMOKRATIK DI DUNIA JIKA UKURAN DEMOKRATIK ITU SEBAHAGIANNYA IALAH KEBEBASAN BERSUARA.

DI SINGAPURA BERCAKAP SESUATU YANG TIDAK DISENANGI OLEH DIKTATORNYA LEE KUAN YEW ATAU ANAKNYA BERERTI MENEMPAH BILIK DI PENJARA.

DISAMAN DAN DIDAPATI BERSALAH ADALAH SESUATU YANG PASTI DI SINGAPURA. TELAH ADA BEBERAPA ORANG PIMPINAN PEMBANGKANG DI SINGAPURA TELAH DIPENJARA.

DI MALAYSIA PUAK YANG SABAN HARI MENGATAKAN
' DEMOKRASI TELAH MATI' SABAN HARI PULA MENGUTUK DAN MEMFITNAH PEMERINTAH.

TIADA SEORANGPUN TERLEPAS DARIPADA KUTUKAN MEREKA. PELBAGAI DAKYAH MEREKA SEBARKAN TERMASUK YANG BOLEH DIANGGAP TIDAK MUNASABAH.

TETAPI ' KEBEBASAN ' ITU HANYA BAGI PEMBANGKANG ATAU PENYOKONG MEREKA.

INILAH KEKURANGAN UTUSAN MALAYSIA. UTUSAN GAGAL BERDIAM DIRI MELIHAT PENYELEWENGAN. UTUSAN TAK MAMPU MENUTUP MULUT MELIHAT PENIPUAN.

KERANA MENYATAKAN YANG BENAR INI MAKA UTUSAN DENGAN SENDIRINYA DAPAT MEMBONGKAR SATU LAGI ' ILMU WARISAN'YANG DIAMALKAN OLEH LIM GUAN ENG DARIPADA GURUNYA DI SINGAPURA.

MEMANG GUAN ENG DAN DAP TAK AKAN MAMPU MENGELAK DARIPADA ' KELIHATAN JELAS' MENJADIKAN SINGAPURA SEBAGAI PANDUAN.

SAMANLAH . SAMAN SIAPA SAHAJA KERANA SISTEM KEHAKIMAN KITA MEMBUKA PINTU KEPADA SEMUA RAKYAT. NAMUN BEGITU SAYUGIA LIM GUAN ENG MENYEDARI SELEPAS INI AKAN BANYAK LAGI ' AJARAN LEE KUAN YEW ' AKAN TERDEDAH.

SEMAKIN LAMA SEMAKIN JELAS PEMIKIRAN DAN PERBUATAN LIM GUAN ENG BENAR BENAR SAMA SEPERTI LEE KUAN YEW.