Followers

Wednesday, February 23, 2011

ANWAR PERLUKAN REVOLUSI UNTUK MEMERINTAH

" DESPRADO !!!"


MELALUI DEMOKRASI ANWAR AKAN GAGAL

Dalam beberapa siri ceramah mutakhir, Anwar Ibrahim telah mengajak audiens untuk melihat kebangkitan yang telah dan sedang berlaku di beberapa negara Islam.

Anwar merangsang pendengar bahawa kebangkitan juga boleh berlaku di Malaysia kerana kezaliman pemerintah dan penderitaan rakyat.

Anwar memberikan banyak contoh kezaliman dan salah guna kuasa yang kerajaan lakukan termasuk menaikkan harga minyak, menyalahgunakan peruntukan Kementerian Pertahanan dan lain lain lagi.

Saya pada mulanya menyangka bahawa amat sukar kebangkitan serupa akan berlaku kerana hakikatnya rakyat kita hidup jauh lebih selesa berbanding negara negara yang sedang bergelora itu.

Namun begitu, beberapa perkara elok diberi perhatian agar kita tidak memandang ringan kemungkinan ini.

1. Perkembangan Pilihanraya di universiti tempatan. Sejak sekian lama pilihanraya Universiti umumnya berlangsung dalam suasana aman. Terkini kelihatan anak anak kita di universiti mula menampakkan sikap kasar, ganas, menentang yang agak luar biasa.

Bahasa mereka, cara dan pendekatan mereka, strategi dan semangat mereka benar benar sama dengan apa yang diamalkan oleh Pakatan Pembangkang.

2. Kecenderungan dan keberanian pertubuhan haram Hindraf menyebarkan pelbagai hasutan dan kemungkinan mereka berhimpun juga perlu diberi perhatian. Setakat ini saya tidak nampak Kerajaan berjaya menghalang mereka. Mereka juga disokong oleh Pakatan Pembangkang.

3. PAS yang semakin merosot pengaruh mereka mungkin melakukan apa sahaja untuk mengembalikan sokongan. Keupayaan mereka mengumpulkan ribuan pemuda baru baru ini mungkin memberi mereka ilham untuk bertindak lebih daripada itu.

4. PAS pada 26 Feb ini akan mengadakan perhimpunan orang orang yang gagal membayar hutang PTPTN dan MARA. Mereka mungkin tak mampu atau tidak mahu membayar hutang mereka.
PAS barangkali akan menawarkan mereka pelepasan jika Pakatan memerintah.

Inilah senarionya. Pakatan khasnya Anwar hakikatnya berada dalam keadaan terdesak. Anwar berdepan dengan kemungkinan dipenjara kerana meliwat.

Anwar mungkin akan terlepas sekiranya dapat menguasai negara dan pemerintahan.

Secara peribadi saya melihat Kerajaan amat perlahan dalam menangani isu isu keselamatan. Langkah pencegahan tidak berlaku. Dan saya percaya bahawa akan ada kemungkinan keadaan menjadi bertambah serius dan kerajaan hilang upaya untuk bertindak.