Followers

Tuesday, December 28, 2010

SELAMAT BERJUANG ANAK MUDA

" BERMAINLAH SEBAGAI BINTANG, BINTANG IBU PERTIWI ".

BERJUANGLAH DEMI MARUAH

MALAM INI AKAN BERLANGSUNG PERLAWANAN AKHIR KEDUA PIALA SUZUKI, MALAYSIA MENENTANG INDONESIA DI STADIUM GELORA BUNG KARNO. ANAK ANAK MUDA KITA AKAN SEKALI LAGI BERJUANG MEMPASTIKAN PIALA SUZUKI BERADA DALAM GENGGAMAN KITA UNTUK PERTAMA KALI.

SEPERTI YANG PERNAH SAYA NYATAKAN, BOLASEPAK BUKAN SEKADAR SUKAN YANG MELIBATKAN KAKI DAN KEPALA. LEBIH DARIPADA ITU IA MELIBATKAN HATI DAN JIWA. IA BUKAN HANYA MELIBATKAN PEMAIN, JURULATIH DAN PARA PEGAWAI, IA MELIBATKAN RAKYAT SEBUAH NEGARA BERDAULAT.

IRONINYA, KITA TELAH BERJAYA MENGALAHKAN PASUKAN INDONESIA PADA PERLAWANAN AKHIR PERTAMA DENGAN JARINGAN 3-0. BUKAN PASUKANNYA SAHAJA TERKESAN, SELURUH NEGARANYA TERMASUK BAPAK PRESIDEN TERGANGGU DENGAN KEKALAHAN INI.

INILAH YANG DIKATAKAN MARUAH DAN MARTABAT. INDONESIA SEDANG MEMANDANG KITA ' LEBIH RENDAH DARIPADA MEREKA'KESAN HASUTAN DAN FITNAH ANWAR IBRAHIM.

ANWAR DAN KONCO KONCONYA CUBA MELETAKKAN MALAYSIA BERADA DI BAWAH PARAS ' WAJAR ' AGAR RAKYAT INDONESIA MEMBENCI KITA.

ANWAR MEMPUNYAI AGENDANYA SENDIRI DAN SEBAHAGIAN KECIL RAKYAT INDONESIA ' TERGODA DENGAN RASUAHNYA' SEHINGGA TERCETUS ' RUSUHAN DAN PENGHINAAN '. INDONESIA MEMANDANG HINA KEPADA KITA.

SEBAB ITU INDONESIA SEAKAN DILANDA ' GARUDA ' APABILA MEREKA KALAH KALI PERTAMA.

SAYA TERUJA DENGAN CARA DAN CORAK PERMAINAN YANG ANAK MUDA KITA TUNJUKKAN. SAYA TELAH MENULIS, MEREKA TIDAK BERMAIN UNTUK DIRI ATAU PASUKAN SEMATA MATA. MEREKA BERMAIN DEMI NEGARA.

MALAM INI MEREKA AKAN TERUSKAN PERJUANGAN. INDONESIA TELAH MENYERANG SEBELUM WISEL PERMULAAN DITIUPKAN. SELURUH INDONESIA AKAN SAMA SAMA BERMAIN MALAM INI.

BERJUANGLAH DENGAN YAKIN, ANAK MUDA. BERMAINLAH DENGAN BERANI. SAUDARA TIDAK BERSENDIRIAN. MALAYSIA SEDANG BERDOA UNTUK SAUDARA SEMUA.

BERMAINLAH SEBAGAI ANAK MALAYSIA YANG KASIH KEPADA IBU PERTIWINYA. SELEPAS MALAM INI, WALAU APA PUN KEPUTUSANNYA, YAKINLAH, DENGAN DIDIKAN SEMPURNA YANG TELAH DIBERIKAN, KITA AKAN MULAKAN LANGKAH UNTUK MENDAKI PUNCAK YANG LEBIH TINGGI.

PERCAYALAH, KITA TIDAK DILAHIRKAN SEBAGAI BANGSA YANG LEMAH. KITA LAHIR SEBAGAI PEJUANG. PEJUANG YANG TIDAK AKAN MENGKHIANATI HASRAT DAN HARAPAN SEBUAH BANGSA.INDONESIA SEDANG BERGELORA


KESAN KALAH 0-3 DI TANGAN MALAYSIA

INDONESIA SEDANG BERGELORA SEKARANG. MEREKA SERANG MENYERANG SESAMA SENDIRI. PERSATUAN SEPAK BOLA SELURUH INDONESIA ( PSSI ) TIDAK SEMPAT BERFIKIR TENTANG STRATEGI NAK MENGALAHKAN MALAYSIA SEBALIKNYA SIBUK MEMIKIRKAN KAEDAH NAK MEMULIHKAN STADIUM GELORA BUNG KARNO YANG ROSAK TERUK AKIBAT PENONTON MERUSUH.

MEDIA MENYALAHKAN HAMPIR SEGALANYA. PENONTON MALAYSIA, KESUNGGUHAN PEMAIN MALAYSIA JUGA DIANGGAP SALAH, PEMAIN MEREKA TERUTAMA PENJAGA GOL DAN TERMASUK JURULATIH IMPOT MEREKA. MANAKALA JURULATIH MENYALAHKAN MEDIA DAN PSSI YANG DIKATAKAN ' MELAMPAU'.

PENONTON DAN PEMINAT BOLASEPAK SUDAH MULA BERDEMONSTRASI DI LUAR KAWASAN PEGAWAI DAN PEMAIN MALAYSIA MENGINAP.

BERBEZA DENGAN KEADAAN DI MALAYSIA. KITA SEDANG BERSYUKUR, BERGEMBIRA DAN MERAIKAN BUKAN SEKADAR KEMENANGAN 3-0 TETAPI LEBIH DARIPADA ITU HIMPUNAN NILAI TERPUJI YANG DIPAMERKAN OLEH JURULATIH DAN PEMAIN.

PADA SETIAP KALI DITEMURAMAH, PEMAIN DAN JURULATIH SALING MENGHARGAI ANTARA SATU SAMA LAIN. MEMANG TERNYATA ADA KEGHAIRAHAN TETAPI GHAIRAH ITU TIDAK PERNAH MENJADI ' OMBAK EMOSI' YANG GAGAL DIKAWAL.

SEORANG PEMBACA YANG MENGULAS ARTIKEL SAYA SEBELUM INI MENYEBUT BETAPA 'ANAK MUDA KITA TELAH BERJAYA DIDIDIK OLEH KERAJAAN UMNO/BN DENGAN BERKESAN. MEREKA BERKEMBANG DAN MEMBESAR SECARA SEIMBANG DAN KESANNYA MEREKA DAPAT MENGENDALIKAN EMOSI DENGAN BERKESAN '.

SEKIRANYA KITA MEMBENARKAN SUBUR JIWA MENENTANG,MELAWAN MEMBABI BUTA, SUBUR PULA EMOSI BENCI DAN GANAS, LAMBAT LAUN MASYARAKAT KITA AKAN MENJADI SEPERTI DI INDONESIA DAN THAILAND. SEGALANYA DI
SAMBUT DENGAN DEMONSTRASI DAN PENENTANGAN.

BUKAN SAHAJA PELABUR TAKUT UNTUK DATANG MELABUR, PERNIAGAAN SEDIA ADA MUNGKIN RUNTUH SEPERTI RUNTUHNYA STADIUM GELORA BUNG KARNO '

KEPADA ANAK ANAK KITA YANG AKAN BERMAIN DALAM TEKANAN MALAM ESOK, BERMAINLAH DENGAN HATI DAN JIWA. BERMAINLAH DENGAN SEMANGAT 1 MALAYSIA. BERMAINLAH DENGAN KEINGINAN UNTUK MENANG, DEMI NEGARA BERDAULAT INI. KEMUDIAN TERIMALAH KEPUTUSAN PERLAWANAN DENGAN JIWA MERDEKA, SEBAGAI ANAK MALAYSIA YANG TERDIDIK DENGAN NILAI YANG MURNI.