Followers

Sunday, December 5, 2010

ANWAR SEDANG BERKEMAS

" TOKOH YANG MELUKAKAN HATI UMAT MELAYU "


DIJANGKA AKAN LARI DALAM MASA TERDEKAT

Semua orang mempunyai jangkaan yang sama. Anwar akan lari juga ke luar negara. Tetapi kebanyakannya menjangka Anwar akan lari selepas PRU 13 setelah Pakatan Pembangkang kalah teruk dan hilang kebanyakan kerusi mereka melainkan di Pulau Pinang.

Saya percaya Anwar akan lari dalam masa terdekat berasaskan beberapa perkembangan semasa :-

1. Rancangan Anwar untuk menimbulkan suasana huru hara dalam negara tidak berlaku. Anwar berharap setelah isu Ketuanan Melayu dicetuskan, orang Melayu akan bangkit melakukan protes
secara besar besaran. Tidak berlaku.

2. Anwar kemudian menimbulkan pula isu Lim Kit Siang menjadi Timbalan Perdana Menteri dengan harapan orang Melayu akan menampilkan reaksi yang luar biasa dan kemungkinan konflik kaum tercetus . Ini juga tidak berlaku.

Sebaliknya lain pula yang terjadi yang tidak tercapai oleh fikiran Anwar :-

1. Orang Melayu tidak termakan dengan provokasi Anwar, sebaliknya ikut bersama DS Najib menjayakan Gagasan 1 Malaysia yang hakikatnya tidak mengorbankan apa apa.

2. Jawatan Timbalan Perdana Menteri yang diharap menjadi gula gula kepada DAP dan masyarakat Cina sebaliknya mendatangkan reaksi negatif apabila DAP dan masyarakat Cina
( sebahagiannya )sedang melihat kemungkinan menjadi Perdana Menteri.

3. Provokasi yang dibuat untuk melagakan komponen BN tidak menjadi sebaliknya konflik yang serius sedang melanda PAS akibat provokasi tersebut, yang mengundang kemungkinan Ketua Pemuda PAS digantung daripada jawatan.

4. DAP telah menyukat Anwar gagal dalam usaha memecahbelahkan orang Melayu sebaliknya yang ketara ialah
perpecahan dalam PKR

5. Dan yang terakhir ialah apabila Karpal Singh dan R Sivarasa mengkhianati Anwar dengan meninggalkan Mesyuarat Khas Parlimen bagi membicarakan Anwar di Parlimen.

Kita sama sama menunggu. Samada lari atau tidak Anwar telah kehilangan masa depan.

Hakikatnya masa telah tiba untuk kita rakyat Malaysia menyatukan hati dan fikiran, mempersiapkan masa hadapan gemilang bagi anak cucu kita.

Biarlah Anwar menjadi sejarah, sejarah luka umat Melayu dan mari kita berdoa agar tiada lagi manusia Melayu seperti Anwar Ibrahim selepas ini.TANPA BANYAK BICARA

" MISKIN HARI INI TIDAK BERMAKNA MISKIN SELAMANYA "


KERAJAAN TERUSKAN PROGRAM MEMBANGUNKAN RAKYAT

Esok 6 Disember 2010 ,Majlis Penyampaian Pakaian Seragam Sekolah dan Bantuan Makanan akan diadakan di RPA Mior Aris, Lubuk Merbau. Program seumpama ini sebenarnya dijalankan di seluruh Parlimen, di seluruh negara.

Ini adalah satu program bantuan yang dilaksanakan oleh kerajaan untuk golongan kurang mampu agar mereka dapat memulakan persekolahan sesi 2011 tanpa banyak masalah.

Benar, apalah pakaian seragam sekolah bagi kebanyakan orang di Malaysia.
Tetapi terdapat juga golongan kecil rakyat yang masih perlu dibantu bagi menghadapi hari hari tertentu seperti awal persekolahan , hari raya dan sebagainya.

INILAH KEBIJAKSANAAN. BAYANGKAN PERASAAN ANAK KECIL YANG
' PERPAKAIAN BAJU LAMA' BERBANDING RAKAN RAKAN YANG LAIN.
BAYANGKAN PERASAAN IBU BAPA APABILA TIDAK MAMPU MENYEDIAKAN SERAGAM BARU BAGI ANAK ANAK MEREKA YANG GHAIRAH BERTEMU RAKAN RAKAN SELEPAS PERCUTIAN PANJANG

BAYANGKAN BETAPA ' BESARNYA HATI DAN PERASAAN ANAK ANAK YANG SUSAH INI' APABILA KELIHATAN TIDAK BERBEZA DENGAN ANAK ANAK YANG LAIN. MEMANG BENAR TIDAK RAMAI ANAK MISKIN TETAPI HAKIKATNYA MEREKA MASIH WUJUD DI NEGARA INI.

INILAH KEPERIHATINAN YANG MESTI KERAJAAN TERUSKAN. ANAK ANAK INI AKAN MEMBESAR DENGAN PERASAAN BAHAWA "SATU HARI NANTI APABILA AKU JADI DEWASA, AKU AKAN BANTU PULA ORANG LAIN YANG TIDAK MAMPU".

MISKIN ADALAH FITRAH. TETAPI TIDAK BERMAKSUD IA TIDAK BOLEH DIUBAH.