Followers

Wednesday, November 10, 2010

BELANJAWAN PENYAYANG KELANTAN

TERIMALAH HADIAH HEBAT DAN UNGGUL DARIPADA KAMI, 10 KILO BERAS SEBULAN!!! TIADA KERAJAAN LAIN SEHEBAT KAMI!! HA! HA!


DIBENTANGKAN OLEH PAKAR KRITIK EKONOMI PAS

Harakahdaily pun hanya berani mengulas secara ringkas Bajet PAS Kelantan 2011 yang dikatakan bajet penyayang. Nik Aziz memilih untuk melantik Husam Musa yang ' diisytiharkan ' oleh PAS sebagai pakar ekonomi kerana keupayaannya ' mencari, menyelidik dan mengkritik ' bajet Kerajaan Malaysia.

Mencari kelemahan dan berhujah atas kelemahan tersebut adalah satu perkara yang berbeza dengan merancang dan menjayakan perancangan bajet. Inilah yang gagal dilakukan oleh Husam sehingga saya tidak fikir ada banyak perkara boleh dibahaskan.

Sekali imbas bajet Kelantan 2011 tidak lebih daripada bajet sebuah keluarga besar yang ' hidup dalam ketakutan kerana pendapatan didapati jauh lebih rendah daripada perbelanjaan'.

Negeri yang ditadbir oleh sebuah parti ' YANG MENJADIKAN ISLAM SEBAGAI LANDASAN PENTADBIRAN, DIDAPATI MEMBENTANGKAN BAJET DEFISIT SETELAH MEMERINTAH HAMPIR 20 TAHUN. 20 TAHUN TIDAK CUKUP UNTUK MEMBERSIHKAN KEDUDUKAN KEWANGAN NEGERI.

SISTEM ISLAMKAH YANG SALAH ATAU PIMPINAN NEGERI MEMANG TIDAK BIJAK MERANCANG ? ADAKAH SORAK SORAI TENTANG ' KEINDAHAN EKONOMI ISLAM' TIDAK MAMPU DITERJEMAH KE ALAM REALITI ?

SAYA MALU MENDENGAR PEMBENTANGAN HUSAM.KALAU SAYA MAMPU SAYA INGIN MEMADAM SEGALA SLOGAN ISLAM YANG PAS GUNAKAN SELAMA INI. SAYA MAHU KALAU BOLEH MEMADAMKAN NAMA ISLAM PADA PARTI YANG HEBAT MENGKRITIK TAPI LEMAH MELAKSANA INI.

SAYA MALU APABILA HUSAM MENGUMUMKAN BETAPA
' PRIHATINNYA ' BAJET INI APABILA MAHU MEMBERIKAN BERAS 10 KILO SEBULAN KEPADA FAKIR MISKIN. SANGAT HINA FAKIR MISKIN DI KELANTAN BILAMANA BANTUAN 10 KILO BERAS SUDAH MEMADAI BAGI MEREKA.

BAJET INI TIDAK AKAN MENGUBAH FAKIR MISKIN MENJADI SENANG SEBALIKNYA MEREKA AKAN TERUS MISKIN BAHKAN MUNGKIN MENJADI PAPA.

BELAJARLAH DARIPADA KERAJAAN PUSAT. MENJADI MISKIN BUKAN SUATU DOSA TETAPI MELATIH DAN MENDIDIK FAKIR MISKIN SEHINGGA MEREKA MENJADI SENANG ADALAH IBADAH YANG AMAT BERMAKNA.

Saya mahu menemui Husam. Saya ingin katakan padanya, kalau itu sahaja yang mampu beliau fikirkan, berundurlah dari politik. Berdosa setelah diberikan amanah tetapi sengaja puluhan tahun gagal memikul amanah tersebut.