Followers

Monday, July 4, 2011

WARDINA HANYA PETANDA !

JOHAN JAAFAR HARUS PRO AKTIF

Media Prima adalah media konglomerat yang amat berkuasa. Sebahagian besar berita dan maklumat berada dalam tangan mereka. TV 3 misalnya telah bertahun tahun menguasai penonton Malaysia walaupun pelbagai saluran lain muncul satu persatu.

Kerana hubungan rapatnya dengan penonton atau rakyat, TV 3 menjadi salah satu sasaran utama pembangkang. Tentunya pembangkang amat gerun dengan pengaruh TV3.

Banyak juga masalah rakyat telah TV3 berjaya selesaikan. Bersamamu, Aduan Rakyat dan banyak lagi rancangan telah berbukti memberi bekas yang bukan sedikit.

Pun begitu, kisah kehadiran Wardina Safiyah salah seorang pengacara popular TV 3 telah menjadi satu titik hitam kepada kemurnian TV3.

Keupayaan TV3 menghayati aspirasi kerajaan dan membantu rakyat untuk sama sama memahaminya memang diakui. Bahkan TV3 wajib taat dan patuh pada kerajaan semasa kerana mereka juga sedang menghirup madu kemakmuran yang terhidang.

TV3 boleh menggantung bahkan memecat Wardina. Tetapi saya ingin juga bertanya bagaimana Wardina yang 'roh dan jiwanya' tidak bersama kerajaan boleh berada pada ' kedudukan paling dekat' dengan rakyat?

Adakah setelah bertahun tahun , TV 3 tidak ada sebarang program 'pendidikan kenegaraan' untuk kakitangannya? Kita bercakap tentang Wardina.

Bagaimana pula dengan wartawan, pegawai, pengurus, pemandu, kerani dan lain lain warga TV3? Adakah pihak atasan Media Prima juga sama seperti pegawai tinggi di Kementerian Kementerian yang anggotanya menentang kerajaan?

Atau adakah mungkin pihk atasan ini sama sekali tidak peduli kerana terlalu selesa dengan apa yang sedang mereka nikmati ?