Followers

Monday, April 25, 2011

ULANGI SEJARAH 13 MEI 1969 !

" HARI BERDARAH !!"


BERDIAM DIRI BUKAN SEMESTINYA AMAN !

Inilah hakikat yang mesti diterima oleh semua kita tanpa mengira kaum, agama atau latarbelakang sosiobudaya masing masing.

Benar, tiada pergaduhan kaum selepas 13 Mei 69. Benar tiada sesiapapun mati akibat pergaduhan kaum seperti yang berlaku pada 13 Mei 1969.

Namun tidak bergaduh tidak bermaksud berbaik baik. Tidak bergaduh tidak bermakna saling mempercayai dan hormat menghormati.

Inilah barangkali kenyataan yang wajib orang Melayu telan walaupun pahit. Orang Melayu menyangka bahawa Peristiwa 13 Mei 69 menyebabkan Cina ' gerun dan takut ' kepada Melayu.

Orang Melayu selesa dengan kepercayaan bahawa 13 Mei cukup mengajar Cina khasnya Cina DAP. Sebenarnya ia tidak benar.

Sebaliknya Cina DAP menyimpan dendam dan menyusun strategi.Mereka tidak mungkin melupakan luka yang berparut itu.

Mereka terus menggandakan usaha menguasai ekonomi sehingga usaha mereka lebih berjaya berbanding usaha kerajaan membantu orang Melayu dan Bumiputera.

Dan yang lebih penting mereka juga hampir berjaya menguasai politik dan mereka akan terus berusaha.

Akhirnya orang Melayu sama seperti 13 Mei 69. Tidak puas hati dan mengamuk ! Cuma saya bimbang jiwa dan kekuatan orang Melayu sudah tidak sekuat dahulu.

Sebelum ia berlaku, sehari dua ini, saya fikir kerajaan wajib melakukan sesuatu. Jelas dan tegas bagi mengubat hati umat Melayu atau bersedialah menghadapi pergaduhan yang jauh lebih besar lagi...