Followers

Tuesday, April 26, 2011

MELAYU USAH LUPA !!

" TIDAK BANGGA MENJADI MELAYU "


DARAH DATUK NENEK MENJADI BAJA DI BUMI KITA !!

Beberapa hari saja lagi kita akan sekali lagi akan memasuki BULAN KERAMAT MEI KERANA PADA BULAN INILAH TRAGEDI 13 MEI 69 TELAH MENJADI SALAH SATU SEJARAH TERPENTING NEGARA BANGSA.

Saya percaya sepatutnya bulan ini tidak hanya diraikan sebagai BULAN PEKERJA, BULAN BURUH ATAU BULAN WANITA. BULAN INI WAJIB DIRAIKAN KERANA :-

1. PADA BULAN INILAH SEKUMPULAN PENDATANG YANG MENCIPTA KEKAYAAN DI TANAH AIR INI DAN KEMUDIANNYA MAHU MENYAPU KESEMUA ANAK WATAN YAKNI ORANG MELAYU MASUK KE SUNGAI.

2. PADA BULAN INILAH ALLAH BERIKAN PETUNJUK KEPADA UMAT MELAYU ISLAM BAHAWA SAUDARA KITA YANG SEBENARNYA IALAH UMAT MELAYU ISLAM SENDIRI ( SEDIKIT PERUBAHAN BERLAKU SEKARANG KERANA ADA ORANG MALU DAN TIDAK BANGGA MENJADI MELAYU-MEREKA SEDANG MENJADI KUDA KOMUNISME SEKARANG )

3. PADA BULAN INILAH TAMPIL SEORANG TOKOH MELAYU YANG NAMPAK DAN BERANI MERUBAH CARA BERFIKIR SEHINGGA TERCETUS DASAR EKONOMI BARU YANG MERUBAH PULAK LANSKAP POLITIK NEGARA. ANAKNYA SEDANG BERTUNGKUS LUMUS MEMIMPIN SEBUAH NEGARA BANGSA YANG CUBA DIHANCURKAN OLEH KOMUNISME. MARI KITA DUKUNG ANAK BANGSA INI SUPAYA IA BERJAYA DENGAN CEMERLANG

4. PADA BULAN INILAH UMAT MELAYU SEDAR BAHAWA BUAT BAIK BERPADA PADA KERANA ORANG YANG BAIK KEPADA KITA BUKAN SEMESTINYA BAIK SELAMA LAMANYA.

5. PADA BULAN INILAH UMAT MELAYU SEDAR BAHAWA TANPA TENTERA DAN POLIS, UMAT MELAYU BELUM TENTU DAPAT BERTAHAN. JANGAN KHIANATI MEREKA.

UMAT MELAYU WAJIB MULAI SEKARANG, MEMANGGIL ANAK ANAK UNTUK BERKUMPUL MENDENGAR PERISTIWA 13 MEI DICERITAKAN SEMULA OLEH PARA DATUK ATAU PARA BAPA, AGAR MUDAH MUDAHAN ANAK ANAK INI AKAN SEDAR BAHAWA ' MEMPUNYAI KUASA DAN MARUAH PERLUKAN BANYAK PENGORBANAN 'MENGULANGI 13 MEI 1969...

BERSEDIAKAH UMAT MELAYU ?

Mungkin kita ingin mengelak namun haikatnya ia tidak mustahil berulang. Apabila penyusunan semula masyarakat tidak disertai dengan pengorbanan dan keikhlasan maka hasilnya sekadar secukup rasa sahaja.

Perkembangan mutaakhir menunjukkan bahawa ' struktur masyarakat' kita masih jauh daripada impian sebenar. Bahkan amat memalukan apabila matlamat 30 % penguasaan ekonomi Bumiputera tidak pernah tercapai sedangkan sepatutnya kita menguasai 70%.

Provokasi dan pembersihan etnik Melayu yang dilakukan di Pulau Pinang oleh DAP serta pencabulan terhadap Islam juga dilakukan oleh DAP di Selangor nampaknya mula menyalakan api marah dalam kalangan orang Melayu.

Namun reaksi Umat Melayu kelihatan berpecah dan berpetak petak. Ada orang Melayu yang marah, ada yang menyokong dan ada yang tidak peduli
Serangan Cina DAP dan Cina MCA terhadap Utusan Malaysia, lambang orang Melayu sebenarnya 'tidak begitu dirasai' oleh sebahagian besar umat Melayu dan kesannya Cina DAP tidak rasa apa apa sama sekali.

Penghinaan terhadap Raja Raja Melayu, Masjid,Ketuanan Melayu dan sebagainya telah dilakukan secara berulang ulang dan hakikatnya Umat Melayu seaan takut untuk memberi reaksi.

Saya jangka ' SIKAP KERAS KERAJAAN TERHADAP PERJUANGAN MELAYU' sebahagiannya menjadi punca mengapa orang Melayu hilang keberanian.

Dalam masa yang sama saya dapati ' USAHA MENYUBURKAN JIWA MELAYU' langsung tidak berlaku sebagai satu proses berterusan. Jika pada tahun 70an, GPMS misalnya sentiasa menyemarak roh Melayu dalam jiwa anak muda, kini GPMS tinggal nama.

Gelanggang silat telah mati sama sekali. Apa jua yang hampir dengan perjuangan orang Melayu telah tiada sama sekali.

Orang Melayu seakan selesa menjadi orang Malaysia semata mata. Jika begitu keadaannya, mari kita bertanya, JIKA BERLAKU LAGI 13 MEI, ADAKAH KITA BERSEDIA ?