Followers

Monday, January 10, 2011

DEBAT EKONOMI

ANWAR PERLUKAN MEDAN UNTUK BERBOHONG

SAYA MEMBACA BERITA MENGENAI CABARAN ANWAR IBRAHIM TERHADAP DS NAJIB UNTUK BERDEBAT MENGENAI POLISI EKONOMI.

UMUM MENGETAHUI ANWAR ADALAH SEORANG PEMIDATO YANG HEBAT. PIDATONYA MEMANG PERNAH MENAWAN HATI RAKYAT SUATU MASA DAHULU.

MALANGNYA UMUM JUGA MENGETAHUI BAHAWA ANWAR JUGA ADALAH SEORANG PEMBOHONG KELAS PERTAMA. SEMUA YANG KELUAR DARIPADA MULUTNYA ADALAH PEMBOHONGAN.

ANWAR PERNAH MENGATAKAN BELIAU DIRACUN. ANWAR MENGAKU PERNAH DISUNTIK DENGAN VIRUS HIV. ANWAR MENGAKU CUBA DIBUNUH SEHINGGA SANGGUP BERSEMBUNYI DI KEDUTAAN TURKI YANG KEMUDIAN MENGUSIRNYA.

ANWAR BERBOHONG MEMILIKI PELBAGAI DOKUMEN TETAPI SENTIASA MENUNJUKKAN KERTAS A 4 SEWAKTU BERGERAMAH. DOKUMEN APCO SEHINGGA KINI TIDAK DITUNJUKKAN SETELAH RATUSAN KALI JANJI DIBUAT.

DS NAJIB ADALAH SEORANG PERDANA MENTERI. BELIAU ADALAH SALAH SEORANG AHLI PARLIMEN YANG PALING LAMA BERKHIDMAT. CAKAPNYA CAKAP KERAJAAN. CAKAPNYA AKAN MENENTUKAN PASARAN SAHAM.

ANWAR DAN NAJIB ADALAH LANGIT DAN BUMI. JEMPUTAN DEBAT ADALAH SATU PERANGKAP. SAYA DAN RAKYAT SELURUHNYA YAKIN DS NAJIB TIDAK AKAN MENJAWAB DEBAT INI.

INI JUGA KEBIMBANGAN SAYA. KHAIRY DENGARNYA MAHU MENYAHUT CABARAN ANWAR. MALANGNYA BAGI PIHAK DS NAJIB DAN UMNO.

SEKIRANYA KHAIRY MAHU MENDENGAR, ELAKKAN DIRI DARIPADA ANWAR ATAU TERPALIT NAJIS YANG DIBAWANYA.


SAJAK KECIL BUAT PAK SAMAD SAID

DENGAN SEGALA KERENDAHAN HATI

HIDUP BUKAN SEKADAR PUISI DAN LAGU
MENYIRAM RINDU PENYAIR
DI HUJUNG SENJA

HIDUP ADALAH DARAH, KERINGAT DAN AIR MATA
NENEK MOYANG YANG SABAR GIGIH
MENGANYAM MENYULAM CITA

LALU KITA PUN MELATA
DI BUMI KERAMAT INI
TANPA SYARAT TANPA SEKAT

KERANA KITA MANUSIA
DIBATAS HUKUM ADAB AGAMA
SELALU KITA KECIL
DI MUKA ALLAH

SESEKALI SOROTLAH PAK SAMAD
MENGADAP CERMIN HEMAH
MEMBACA DIRI.

SALAM PAK SAMAD SAID

" SESEKALI PAK SAMAD, KITA KENA MELIHAT KE DALAM DIRI "DI MANA PAK SAMAD SEWAKTU INTERLOK DIBAKAR ?

SAYA SANGAT MENGHORMATI PAK SAMAD SEBAGAI SASTERAWAN.NOVELNYA MENCAPAI TAHAP DUNIA. PUISINYA INDAH. KEHIDUPAN TERGAMBAR DALAM CERITA DAN SAJAKNYA.

SAYA MENYEDARI PAK SAMAD SEORANG PEJUANG. NAMUN AKHIRNYA PAK SAMAD AGAK TERGELINCIR. PAK SAMAD TIDAK LAGI BERJUANG UNTUK MASYARAKAT YANG SELAMA INI DIGAULINYA.

PAK SAMAD LEBIH BANYAK BERJUANG UNTUK DIRINYA SENDIRI.DALAM KAYA PAK SAMAD RASA TERABAI. AKUILAH, PAK SAMAD ADALAH SALAH SEORANG SASTERAWAN TERKAYA DI NEGARA KITA.

KEMUDIAN PAK SAMAD BERUBAH LAGI. PAK SAMAD TIDAK LAGI MELIHAT MANUSIA DENGAN DADA TERBUKA. PAK SAMAD MELIHAT PEMERINTAH SENTIASA SALAH, PEMBANGKANG SENTIASA BENAR.

MAKA PAK SAMAD IKUT SAMA BERDEMONSTRASI. PAK SAMAD IKUT MENENTANG ARUS. PAK SAMAD MENDAPAT ILHAM DARIAPADA PANCUTAN AIR PEDIH DAN GATAL YANG DISEMBUR OLEH PEGAWAI KERAJAAN YANG MULA DIMUSUHINYA.

JELASNYA PAK SAMAD TELAH BERPIHAK. PAK SAMAD MENGIKUT JEJAK SHAHNON AHMAD DAN DINSMAN. MANAKALA PAS , DAP DAN PKR BERASA PAK SAMAD ADALAH ASET UNDI MEREKA.

MEREKA MENGHIMPIT PAK SAMAD SEHINGGA PAK SAMAD RASA DIHARGAI. MEREKA BERSAMA PAK SAMAD SEMASA PAK SAMAD DAH MULA SENANG. PAK SAMAD MELUPAKAN SAHABATNYA SEMASA SUSAH.

SASTERAWAN ADALAH MANUSIA ISTIMEWA. TETAPI MEREKA TIDAK MAKSUM SEHINGGA TAK BOLEH DICUIT ATAU DITEGUR.
SAYA PERCAYA PAK SAMAD DALAM DILEMA.

SAYA INGIN SEKALI BERTANYA- SEWAKTU ' INTERLOK' TULISAN SAHABAT PAK SAMAD DIBAKAR OLEH SEKUMPULAN MANUSIA YANG DIPIMPIN OLEH PAS DAN DAP ( ANTARANYA DR MARIAH MAHMUD DAN M MANOHARAN )TIDAKKAH PAK SAMAD TERASA LUKA ? ATAU ADAKAH PAK SAMAD BERASA INI ADALAH LAMBANG KERAKUSAN DAN KETAMAKAN PIMPINAN UMNO ?