Followers

Tuesday, January 4, 2011

TULISAN SUBKY LATIF MENGINSAFKAN

MEMBUKTIKAN KITA KECIL DI SISI ALLAH

Saya membaca tulisan Subky Latif sejak masih di bangku sekolah rendah. Ketika itu beliau menulis di Akhbar Watan. Saya pada ketika itu suka membaca tulisannya.

Apabila mula bersekolah menengah saya mula mengesan kebijaksanaan dalam tulisannya kerana ia berbeza dengan kebanyakan penulis berbeza.

Saya kemudiannya mengabaikan Subky apabila beliau menjadi salah seorang pimpinan PAS yang aktif kerana saya tidak lagi percaya bahawa beliau akan menulis dengan jujur.

Bagaimanapun semalam saya membaca artikel tulisan Subky dalam Harakahdaily yang bertajuk Anwar bertambah hebat bila digantung.

Saya begitu terperanjat membaca tulisan Subky yang sebenarnya tiada pemikiran, tiada fokus dan amat mengelirukan. Saya sehingga ke akhir artikel tidak dapat mengesan apa yang mahu disampaikan.

Inilah petanda kuasa ALLAH dalam mengaturkan sesutu. Subky amat menghina, betah memutar belit kenyataan, menggunakan keupayaan menulis untuk menghasut.

ALLAH tarik kebolehannya sehingga kelihatan tulisannya seperti tulisan pelajar sekolah rendah.

Bandingkan pemikiran Subky dengan Tun Mahathir yang jauh berbeza. Tun walaupun lebih berumur, namun pemikiran dan cara bagaimana pemikirannya dilahirkan tetap jelas, segar dan sentiasa membina.

Demikianlah ALLAH membuktikan KUASANYA. Subky menjadi pengajaran kepada kita. " JIKA KITA BERSYUKUR ALLAH TAMBAH NIKMAT BAGI KITA, JIKA KITA KUFUR TUNGGULAH AZAB ALLAH YANG PEDIH. ". Subky barangkali menerima azab ' dangkal dan lemah pemikiran"

Marilah kita mengambil pengajaran.BERUBAH ATAU GAGAL PERLEMBAGAAN DIUBAH?

" INILAH TARUHANNYA "


MAKNANYA TETAP SAMA

LAPORAN DEMI LAPORAN POLIS TELAH DIBUAT. MEDIA KHASNYA TELAH BERUSAHA SEDAYA UPAYA MEMBERIKAN MAKLUMAT.KHUSRIN TETAP MASUK KE PEJABAT SUK MENGIKUT JADUAL.

PIMPINAN TERTINGGI PAS,PKR DAN DAP TETAP TIDAK MEMBERIKAN REAKSI JELAS TERHADAP APA YANG BERLAKU.

SAYA MELIHAT SEGALA YANG BERLAKU INI MEMPUNYAI MAKNA YANG AMAT BAHAYA TERHADAP NASIB MASA DEPAN UMAT MELAYU ISLAM.

SUATU KETIKA KITA PERNAH DIYAKINKAN OLEH PARA PIMPINAN KITA BAHAWA AKAN TIBA MASA UMAT MELAYU AKAN BERSATU TANPA MENGIRA KEDUDUKAN, IDEOLOGI POLITIK DAN SEBAGAINYA.

BARANGKALI SEBAHAGIAN DARIPADA KITA MASIH BERHARAP ORANG MELAYU BERSATU SEPERTI SEWAKTU GAGASAN MALAYAN UNION MAHU DILAKSANAKAN.

TERNYATA IA TIDAK BERLAKU. CABARANNYA LEBIH HEBAT DAN LEBIH MENCEMASKAN TETAPI REAKSI ORANG MELAYU JAUH LEBIH KENDUR DAN TIDAK BERDAYA.

SEWAKTU MALAYAN UNION MAHU DILAKSANAKAN KETIKA ITU DI ATAS KERTAS HANYA INSTITUSI RAJA TERGUGAT. TETAPI SEKARANG IA TELAH PUN BERLAKU.

SERENTAK, INSTITUSI RAJA DAN ISLAM TELAH DIPERLEKEH DAN DIHINA. UMAT MELAYU ISLAM BUKAN SAHAJA TIDAK BANGKIT BERSATU BAHKAN TAMBAH BERPECAH BELAH.

INILAH BARANGKALI MASANYA. KITA TIADA MASA LAGI. JIKA KITA TERLEPAS PELUANG INI, NESCAYA KITA TIDAK AKAN MEMPUNYAI PELUANG DI MASA DEPAN.

INILAH KETIKA PALING TEPAT BAGI KERAJAAN UMNO/BN MENGGUNAKAN SISA KUASA YANG ADA UNTUK MENGHALANG BARAH DAN NANAH YANG JELAS KELIHATAN DARIPADA MEMBUNUH KITA.