Followers

Tuesday, September 28, 2010

SYABAS!! UMNO BAKAL MERAMPAS DUN GALAS

Surat kepada SPR telah dihantar pada 28 September 2010 sebagai makluman rasmi kekosongan Kerusi Dewan Undangan Negeri Galas berikutan kematian penyandangnya , Allahyarham Che Hashim b Sulaima. Sehubungan itu satu pilihanraya kecil akan diadakan dalam jangka masa yang telah ditentukan oleh undang undang pilihanraya.

Tajiyuddin Hassan awal awal lagi telah menggambarkan kerisauannya bilamana meminta UMNO tidak meletakkan calon atas semangat perpaduan Melayu ( Yang telah ditolak mentah mentah oleh Mursyidul Am PAS )

Memang wajar Takiyuddin berasa takut kerana kerajaan PAS Kelantan sedang berada dalam keadaan amat tidak stabil dan mengalami kocakan paling buruk dalam sejarah pentadbirannya. Isu rasuah, salah guna peruntukan kerajaan, nepotisme kronisma dalam pentadbiran dan banyak lagi isu gagal dijawab oleh Kerajaan PAS.

Pertelagahan di antara exco dengan MB, exco dengan exco sudah menjadi perbincangan umum. Pergeseran di antara Husam Musa dengan keluarga MB sendiri sudah tidak dapat disembunyikan.Penglibatan melamp
au anak menantu MB dalam banyak projek segera kerajaan telah memburukkan lagi imej kerajaan.

Bagaimanapun UMNO tidak akan menang hanya kerana kelemahan PAS semata mata. UMNO sendiri perlu melakukan beberapa perkara untuk mempastikan kerusi Galas dapat dirampas semula.

1. Kembali semula kepada semangat asal UMNO. ' AKU tidak layak dan tidak akan melobi menjadi calon ' ' AKU ' akan menyokong dan bekerja keras untuk memenangkan siapa juga calon yang ditentukan oleh pucuk pimpinan parti.

2. Jentera parti mesti disusun dan bekerja tulus ikhlas demi memenangkan parti. Pertemuan bersemuka mesti dilakukan secara bersungguh sungguh tanpa meninggalkan seorangpun pengundi termasuk calon PAS sendiri.

3. Agihan peruntukan untuk kemudahan pekerja atau jentera parti mesti disalurkan secara telus dan adil. Elakkan ada mana mana pihak yang berasa tidak gembira dengan agihan peruntukan ini.

4. Jentera parti wajib bekerja hingga ke saat terakhir termasuk jentera yang membawa pengundi. Elakkan pengundi menjadi susah kerana pilihanraya ini.

5. Letakkan Ku Li ditempat yang betul. Ku Li orang lama yang amat berpengalaman. Di Gua Musang termasuk Galas, pengaruh Ku Li lebih hebat daripada pengaruh Tok Guru Nik Aziz.

6. Elakkan penglibatan tokoh tokoh luar yang boleh menjejaskan kempen UMNO. Ada tokoh memang tidak disenangi oleh pengundi. Pengalaman PRU 12 boleh dijadikan pengajaran.

7. Datangkan pakar yang benar benar memahami dan boleh menerangkan dasar dan perancangan kerajaan BN. Hakikatnya semua dasar yang dipimpin DS Najib amat mementingkan rakyat.

8. Ubah kepercayaan dalam kalangan jentera parti dan para penyokong bahawa PAS tidak mungkin dapat dikalahkan di Kelantan. Sebenarnya pemimpin dan ahli UMNO kena membayangkan kemenangan besar dalam pilihanraya kecil ini. Jangan lupa kemenangan awal manusia bermula dalam fikiran.

Pimpinan, ahli dan jentera UMNO mesti yakin berkat kesungguhan, kesabaran dan komitmen semua , UMNO pasti akan dapat mermpas kembali DUN Galas.

2 comments:

Unknown said...

UMNO juga harus menghalang dengan apa cara sekalipun penglibatan Khairy Jamaludin dalam sebarang bentuk kempen atau campur tangan dlm perjalanan pilihanraya ini.

Sebaiknya gerakkan seluruh jentera daripada Kelantan sendiri kerana sudah sifat semulajadi kalantanese ini suka berpuak dan hanya suka kpd anak negeri kelantan sahaja.

Klw orang luar datang hanyalah sebagai pemerhati sahaja.

Libatkan lebih banyak ustaz2 dan penceramah yang fasih menyebut ayat2 quran dan hadis kerana orang2 kelantan tidak peduli samada ayat yg dibacakan relevan atau tidak, tetapi berasa selesa mendengarnya.

Unknown said...

Klw UMNO nak rampas DUN Galas kena sanggup berjumpa dan berkempen dengan semua pengundi secara bersemuka seorang demi seorang.

Klw takat buat ceramah dan tabur bantuan saja...sori la...